Novák Katalin Tusványoson: Elismerik a magyar eredményeket

NOVÁK Katalin
Tusnádfürdő, 2018. július 25. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (j) a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A gyerekvállalás személyes döntésekről szól, de egyre többen ismerik fel, hogy a döntésükkel egy tágabb közösség jövőjét is befolyásolják - mondta Novák Katalin az Origónak. A tusványosi táborban sokan elismerően nyilatkoztak az év elején indult úgynevezett Köldökzsinór-programról, amelyben a határon túl élő magyar édesanyák is igénybe vehetik az anyasági támogatást és a babakötvényt - tette hozzá az Emmi családpolitikai államtitkára. 
Vágólapra másolva!

A panelbeszélgetéseken a demográfiai kérdések központi szerepet töltöttek be a tusványosi szabadegyetemen, és a korábbi évekhez képest is tovább növekedett a fiatalok érdeklődése a családpolitika iránt - minderről Novák Katalin, az Emberi Erőforrás Minisztériumának családpolitikai államtitkára beszélt az Origónak.

Komoly eredmények

Szólt arról is, hogy a tábor résztvevői világosan látják, hogy a demográfia ügye az egyes számú nemzeti sorskérdés, mind határon innen, mind határon túl. A magyarság hosszú távú megmaradásának a záloga, hogy minél több gyermek szülessen - tette hozzá. Novák Katalin kifejtette, hogy a tábor résztvevői és előadói is elismerik, hogy

a magyar családpolitika nagyon komoly eredményeket ért el az elmúlt években,

de további teendőkre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön megfordítani a kedvezőtlen trendeket.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a gyermekvállalás személyes döntésekről szól, de egyre többen ismerik fel, hogy a döntésükkel egy tágabb közösség jövőjét is befolyásolják. A táborban sokan elismerően nyilatkoztak az év elején indult úgynevezett Köldökzsinór-programról, amelyben a határon túl élő magyar édesanyák is igénybe vehetik az anyasági támogatást és a babakötvényt. Az idei első félévben beérkezett 5 ezer igénylésből több mint 2500 Erdélyből érkezett. Szükség van az anyagi ösztönzésre, de ez önmagában kevés, ha nem párosul családközpontú közgondolkodással.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (j) a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) Forrás: MTI/Veres Nándor

Minél hamarabb kéne gyermeket vállalni

Novák Katalin elmondta, hogy többen azt szorgalmazták a hallgatóság köréből, hogy a fiatalokat arra kellene ösztönözni, hogy hamarabb vállaljanak gyereket. Ehhez kapcsolódott, hogy a jövőben a gyermekfelügyelet, a bölcsődei és óvodai férőhelyek további bővítésére lenne szükség. Erre szolgáló források a költségvetésben már most is szerepelnek.

A jogszabályi feltételek kidolgozása a következő időszak feladata - mondta Novák Katalin.

Szólt arról is, hogy nagy sikert arattak a határon túli közösségben a Családok évéhez kapcsolódó pályázatok, melyeket a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság koordinál. Eddig cégek, vállalkozások tudtak jelentkezni, ősszel egyházak és civil szervezetek is pályázhatnak családbarát programok megvalósítására.