Elkészült a jelentés a májusi, pécsi repülő tragédiáról

2018.08.01. 10:45

Elkészült a pécs-pogányi repülőtér közelében történt repülőbaleset előzetes hatósági jelentése – közölte szerdán a Magnus Aircraft Zrt. az MTI-vel. Eszerint nincs jele annak, hogy a gép meghibásodása okozta volna a tragédiát, amelyben két ember meghalt, ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a pilóták rosszul lettek volna a baleset előtt.

A jelentés szerint nincs bizonyíték arra, hogy fiziológiai tényezők vagy egyéb akadályoztatás befolyásolta volna a pilóták cselekvőképességét a május végi balesetben.

A lezuhant gép roncsaiForrás: MTI/Lendvai Péter

 

Szintén a jelentés szerint a baleset nem volt túlélhető.

A repülőn ülők a becsapódáskor „az élettel összeegyeztethetetlen”, halálos sérüléseket szenvedtek, életüket az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

 

Egyelőre nem utal arra sem semmi, hogy füst vagy tűz lett volna a gépen. A motor sérülései pedig egyértelműen a repülőgép becsapódásától, és az azt követően kialakuló külső tűztől keletkeztek.  

Május 31-én tesztrepülés közben zuhant le a Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe a pécs-pogányi repülőtér közelében. A járműben utazó 61 éves és 42 éves férfi azonnal meghalt.

Az elektromos repülőgép délelőtt 10 óra körül szállt fel, megtett két kört, majd lezuhant. A gép a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, az 58-as út keleti felén kukoricaföldre zuhant.

A pécs-pogányi repülőtér szomszédságában a baleset előtti napon tartották a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának bokrétaünnepét. Az eseményen az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokréta fölött a cég által gyártott két repülőgép is átrepült.