Irtani kell a szúnyogokat

Vágólapra másolva!
Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa a fertőzésekről, járványokról beszélt, azokról is, amelyek akár a nyári szabadságok idején érhetik el az embert, de szóba került még a HIV fertőzés és az ellen folyó küzdelem is.
Vágólapra másolva!

A szakember elmondta, ma Magyarországon sokan a nyugat-nílusi láztól félnek, mert itthon is regisztrálták már a tünetet, de véleménye szerint nem kell tőle félni. 1937-ben fedezték fel a betegséget Afrikában, azóta már eljutott a világ minden részébe.

Akik megkapták, azoknak alig ötöde esik át vírusszerű megbetegedésen, ami egy hét után elmúlik, alig egy százalék az, ahol komolyabbra fordulhat a betegség. A betegséget nem ismeri fel a háziorvos, ő „csupán" a vírusos megbetegedéssel őt felkereső beteget kezeli, a súlyosabb esetek már kórházba kerülnek, ott a szokásos rutineljárással tudják kiszűrni ezt a betegséget.

De gyógyszer sincs rá az emberek esetében, azon egészen ritka eseteknél, ahol agyvelőgyulladás lép fel, tüneti terápiát alkalmaznak. Irtani kell a szúnyogokat, nem lehet azt tenni, mint Dél-Amerikában, ahol nem törődtek az irtással, el is terjedt a Zika vírus, aminek a következtében nagyon sok kisfejű csecsemő született.