Street art és modern technológia a megkopott plakátok helyén

Citadella street art
Vágólapra másolva!
A Citadellán egyedülálló, új plakátsorozatban fonódik össze a művészi képzelet a valósággal: egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a street art és a kiterjesztett valóság technológiája közösen mutatja meg az arra járó turistáknak Budapest nyolc rejtett kincsét.
Vágólapra másolva!

A Citadellán a sétány melletti falon porosodó óriásplakátok legtöbbjén megfakult budapesti látképek tetszelegtek korábban, és ezek mellett sétált el naponta rengeteg turista úgy, hogy észre sem vette ezeket, így a képek nem inspiráltak senkit a főváros felfedezésére. A Magyar Turisztikai Ügynökség a Budavári Önkormányzat segítségével ezt a szomorú tényt kívánta megváltoztatni, így egy olyan különleges galériát hívott életre, amely

a legmodernebb technológiát bevonva egyszerre mutatja meg fiatal tehetséges kortárs képzőművészek munkáit és a város kevésbé ismert, de felfedezésre méltó látnivalóit.

Kortárs alkotássorozat hívja fel a figyelmet Budapest rejtett kincseire Forrás: Origo

Az "Áttűnések - Budapest Transitions" elnevezésű óriásplakát-sorozat, egy különlegesen egyedi street art kiállítás, mely a folyamatosan változó és megújuló Budapest szubjektivitását hivatott bemutatni. A város különleges hangulata és pezsgő atmoszférája a művészeket reflektálásra ösztönözte.

A kiállítás négy helyi művész látomásait mutatja be, lehetőséget nyújtva arra, hogy Budapestet az ő különleges nézőpontjukból, az ő képzeletük valóságából tekintsük meg.

Az alkotássorozat a vizuális művészek közreműködésével a város legszebb látványosságait mutatja meg oly módon, hogy egyszerre láthatók a valós és a művészek által interpretált nevezetességek változatai.

A műalkotások egy alkalmazás segítségével kelnek életre Forrás: Origo

A valóság és a kortárs művészet összeolvadása nem mindennapi látványt nyújt az arra látogatóknak, ráadásul felfedezésre is inspirál, hiszen a jól ismert látványosságok helyett a főváros olyan rejtett kincseire fókuszál, mint a János-hegy Erzsébet kilátója, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Ponty utca, a Margitsziget Japánkert, a Füvészkert, a Mandl ház (Budapest legkeskenyebb épülete), a Duna Korzó, valamint a Memento Park.

Budapestről azt tartják, hogy megihlet és kreativitásra inspirál, a város egyedisége, különleges hangulata mindenkiben mély nyomot hagy.

A város kiemelt nevezetességeiről a projekt fotósa, Tóth Barnabás „Barnie" készített fényképeket, majd a négy művész egyenként 2-2 elkészült fotót interpretált saját stílusában, megmutatandó, az ő fantáziájukban miként jelenik meg az adott helyszín. A fotókból és a művészek alkotásaiból készültek el a kihelyezett plakátok úgy, hogy azokon egyszerre látszódjon fotó és műalkotás.

Tóth Barnabás „Barnie" fotográfus munkáit már számos európai ország kiállításain megcsodálhattuk. Mesterdiplomáját 2010-ben szerezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Barnie az analóg technikákat karrierje kezdetétől részesíti előnyben, mely egyfajta lázadás a tömeggyártás és a digitális világ ellen, amely komoly fenyegetést jelent a fotózás igazi értékére. A művész szerint a véletlenszerű hibák és szerkesztetlen képek adják a fotózás valódi értékét és szépségét.

Az AR technológiával (augmented reality - kiterjesztett valóság) teszi lehetővé, hogy egy okostelefonos alkalmazás segítségével mindössze annyi dolga legyen a Citadellán sétálóknak, hogy a telefonjuk kameráját a plakátok felé fordítják, és a készülék kijelzőjén automatikusan, valós időben megjelenik a művész által készített teljes alkotás. Emellett a projekt weboldalán egy „csúszka" segítségével lehet váltogatni a helyszínek eredeti fotója és az azok alapján elkészült műalkotások között.

A kiállításról bővebb információ itt, az alkalmazás pedig itt és itt található.