Egyre népszerűbb a felnőttképzés

felnőttképzés, illusztráció
Vágólapra másolva!
A harmincas-negyvenes korosztályból évről évre többen jelentkeznek felnőttképzésre. Az egyszerűsített képzésekkel viszonylag gyorsan orvosolható is lenne a szakemberhiány amellett, hogy akik új ismeretekre tesznek szert, saját versenyképességüket is növelik – írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A két vezető budapesti oktatóközpont, a Focus és a Ruander friss elemezéséből kiderült, egyre több felnőtt ül vissza az iskolapadba, és fejleszti tudását vagy tanul meg új szakmát. A továbbtanulással növelik saját versenyképességüket, és csökkentik kiszolgáltatottságukat az esetleges kedvezőtlen foglalkoztatottsági időszakban – tette hozzá Herczeg Rudolf, az oktatóközpont vezetője.
Kiemelte: annak ellenére, hogy sokan 10-20 év után ülnek vissza az iskolapadba, már a tanfolyam elején gyorsan felveszik a ritmust, ami munkarutinjuknak és gyakorlati tudásuknak köszönhető.

A felnőttek a gyakorlati képzést helyezik előtérbe, mivel fontos számukra, hogy rövid idő alatt sajátítsák el a tanultakat. Ez azért fontos, mert munka mellett képzik tovább magukat a felnőttképzésben résztvevők.


A felnőttképzés erősítése rendkívül fontos feladat, a cél az, hogy Magyarországon 2030-ra legalább minden negyedik lakos részt vegyen felnőttképzésben, újítsa meg tudását, jelenleg ugyanis nagyon alacsony az arányuk – emelte ki Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője korábban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A versenyképesség erősítése érdekében az egyik legfontosabb feladat, hogy az állam támogassa azokat a képzéseket, amik a munkaerőpiac számára hasznos szakmák. Továbbá fontos megteremteni az egyszerűsített képzési formákat azok számára, akiknek a munkaköréhez nem szükséges többéves, sokszor a szakmához nem kapcsolódó tananyag elsajátítása. A versenyszféra szereplői szerint ezzel viszonylag gyorsan lehetne orvosolni a szakemberhiányt.