Paks II. garantálja a környezet tisztaságát

Süli János, kormánynévsor
Süli János - a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter
Vágólapra másolva!
Paks II. garantálja a környezet tisztaságát, káros kibocsátásra semmilyen esetben sem kerülhet sor - jelentette ki a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter Szentlőrincen pénteken.
Vágólapra másolva!

Süli János a 25. alkalommal megrendezett Szentlőrinci Gazdanapok elnevezésű mezőgazdasági szakvásár megnyitóján az épülő új atomerőművi blokkok szükségességét indokolva azt hangsúlyozta, hogy

Süli János Forrás: MTI/Mohai Balázs

A miniszter kitért rá, hogy az

erőmű építésénél mintegy 10 ezer ember dolgozik majd,

élelmezésüket a dél-dunántúli régióból szeretnék megoldani, a "rövid élelmiszerutak kialakítása" érdekében együttműködnek az agrárkamarával.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára azt mondta: a kormány keményen küzd, hogy a magyar agrártermelők megőrizzék szerepüket a biztonságos és minőségi európai élelmiszer-előállításban, a támogatási környezet pedig olyan legyen, amely ösztönzi és nem eltántorítja a szektorban dolgozókat.

Az államtitkár szerint a Szentlőrinci Gazdanapok méltó seregszemléje a magyar mezőgazdaságnak, amely az elmúlt években az egyik legdinamikusabban fejlődő agráriuma volt az Európai Uniónak.

- mutatott rá.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy érdemi előrelépés történt a mezőgazdasági termelésre a klimatikus viszonyok jelentette kockázat csökkentésében.

Példaként a jégkárelhárítási rendszer működését, az öntözést célzó tervezett beruházásokat említette.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt években komoly teljesítményt ért el.

2010 óta másfélszeresére nőtt az agrárium kibocsátása, az agrárexport az elmúlt nyolc évben 50 százalékkal emelkedett,

ebben az időszakban minden évben a magyar az Európai Unió három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdasága között volt.

Ez büszkévé tesz mindannyiunkat, ugyanakkor sok olyan kihívás áll előttünk, amelyekre a jó válasz megtalálásához szinte az utolsó pillanatban vagyunk - mondta, hozzátéve, "ha ezeket a válaszokat nem jól adjuk meg, a felzárkózást valószínűleg nem tudjuk folytatni, adott esetben le is szakadhatunk".

Győrffy Balázs kiemelte, hogy az agrárkamara többéves fejlesztési programot készített, rávilágítva a problémákra, s felvázolva lehetséges megoldásukat. Szavai szerint az elaprózódott birtokstruktúra akadályozza a versenyképességet, átláthatóvá kell tenni a működési formákat, változtatni kell a számos kedvezményt adó, de "torz viszonyt eredményező" agráradózási rendszeren és szükség van előrelépésre a termésbiztonság terén is.

Az országos jégkárelhárítási rendszer az idén debütált,

- mondta.

Közölte továbbá, hogy Magyarországon az európai átlagnál alacsonyabb, mindössze 100 ezer hektár az öntözött terület nagysága, pedig csak a magyar agrárium jövőjét pozitívan befolyásoló fehérjeprogram megvalósításához 300 ezer hektár öntözött területre lenne szükség.

"Javaslatot tettünk, hogy 20 éven belül meg kell tízszerezni az öntözött területek nagyságát" - mondta.

Dragan Kovacevic, a Horvát Gazdasági kamara alelnöke örömét fejezte ki, hogy Horvátország partnerországként 80 kiállítóval lehet jelen a gazdanapokon, ahol lehetőség nyílik Magyarország és Horvátország élelmiszeripari termékeinek közös bemutatásához.

Győrvári Márk, a gazdanapok szervezési feladatait ellátó Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke arra emlékeztetett, hogy

a gazdanapok termékbemutatóként indult, de mára nemzetközi vásárrá vált, amelynek nem külföldi vendégei, hanem partnerországai vannak.

Megjegyezte, ma az ágazat szereplői virtuális vásárokban is körbenézhetnek, "fel sem kell állniuk a fotelből", ennek ellenére tovább nő a hagyományos nagy vásárok kiállítási területe.

A vasárnapig tartó

Szentlőrinci Gazdanapok Magyarország harmadik legnagyobb mezőgazdasági szakvására,

ahol mintegy 420 kiállító mutatkozik be.

Többségük gépkereskedő, állattenyésztő, növénytermesztő vagy az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás, mellettük őstermelők, kistermelők, kézművesek jelennek meg a város határában található több tízezer négyzetméteres területén.

A szervezők a háromnapos eseményre 25 ezer látogatót várnak.