Az Orbán-Merkel csúcstalálkozón dőlt el, hogy a BMW Magyarországra jön

2018.08.14. 08:22

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 5-i, berlini csúcstalálkozóján dőlt el véglegesen, hogy a BMW Magyarországon fog beruházni. Előtte a magyar kormányfő Bajorország fővárosában, Münchenben is tárgyalt a befektetésről. A német autógyár beruházása minimum egymilliárd eurós projekt, és csak a jövő év elején legalább 1000 új munkahelyet fog létrehozni Debrecenben és környékén.

Július 31-én jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, hogy a német autógyártó óriás, a BMW hazánkban, ezen belül is Debrecenben fogja megépíteni az új gyárát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatónForrás: MTI/Kkm

Szijjártó információi alapján a Debrecen melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak majd elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat.

A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására lesz elegendő.  

A beruházás hozzájárul Magyarország versenyképességéhez, és tovább erősíti a már így is szoros magyar-német gazdasági kapcsolatokat.

Románia és Szlovákia is az esélyesek között volt, de a BMW végül hazánkat választotta, elismerve a kormány eredményes munkáját a színvonalas német-magyar kétnyelvű szakképzés, az informatikai fejlesztések, az alacsony adók, a rugalmas munkaerő-szabályozás, a kiváló infrastruktúra, a politikai és a gazdasági stabilitás terén.

Figyelemre méltó, hogy a BMW legutóbb a szászországi Lipcsében nyitott új autógyárat, ezelőtt 18 évvel.

A debreceni beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, csak 2019 elején legalább 1000 munkahelyet fog létrehozni, később ezenkívül nagyjából még 10 ezret.

Minden egyes ilyen beruházásnak vannak továbbgyűrűző hatásai, azaz nem is egymilliárd euró, hanem ennek legalább a kétszerese lehet a végösszeg, ami az egyéb beruházásokat illeti.

14 hónapnyi kemény tárgyalás után esett a választás Debrecenre

Az Origo információi alapján a BMW végül azért döntött hazánk mellett Románia és Szlovákia ellenében, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 5-i, Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalása során vált világossá, hogy mind a berlini, mind a budapesti kormány támogatja a beruházást.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart találkozójukat követően BerlinbenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tulajdonképpen az Orbán-Merkel csúcstalálkozón állapodtak meg a befektetés véglegesítéséről.

Előtte nagyjából 14 hónapon át zajlottak a beruházásról a tárgyalások.

Berlinben a kancellár elismerte, hogy kitűnő a német-magyar gazdasági együttműködés, és Magyarország vonzó befektetési helyszín, azért erősíteni kívánja hazánkkal az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák és a mesterséges intelligencia területén a további kooperációt.

A végén mindkét kormányfő külön kiemelte az autóipari együttműködést is, amiről már tudjuk, hogy a BMW-re vonatkozott.

Orbán a berlini csúcs előtt a BMW székhelyén, Münchenben tárgyalt Markus Söder (CSU) bajor kormányfővel.

A Merkellel való találkozó előtt egy nappal a magyar kormányfő pedig a CSU elnökével, Horst Seehofer német belügyminiszterrel, volt bajor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

Ekkor vált világossá, hogy Magyarország Németországtól vesz helikoptereket a Honvédelmi Minisztérium (HM) számára, de természetesen szóba került az autóipari beruházás is.

Nyilvánvalóan ez is hozzájárult ahhoz, hogy a BMW végül hazánk mellett döntött.