Vágólapra másolva!
 "Nem mondhatom, hogy nincs létszámhiány, az viszont biztató, hogy jelenleg több a jelentkező, mint a távozó katona a szárazföldi erőknél" - mondta a Magyar Időknek Sándor Zsolt, a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnem főnöke, aki szerint egyre ütőképesebb lesz a honvédség.
Vágólapra másolva!

A lap hétfői számában megjelent interjúból kiderül, hogy most kívánnak korszerű kézifegyvereket beszerezni a katonáknak, felújítanak helyőrségeket is, elsőként a hódmezővásárhelyi laktanyát. A légierő fejlesztésével összefüggésben érkeztek már eszközök, és döntések, beszerzési megállapodások születtek szállító repülőgépekről, új helikopterekről, de hamarosan megújul a tüzérség és általánosan a teljes szárazföldi haderőnem is.

Bővíthetőek a missziók

A dandártábornok Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi felvetésére reagálva azt mondta: a Magyar Honvédség felkészült arra, hogy ha az elöljárók ezt kérik, bővítse az afganisztáni és az iraki magyar misszió létszámát és eszközeit is.

Hozzátette, hogy az iraki misszióban továbbra is a kiképző és az őrző-védő feladatok maradtak a középpontban. Afganisztánban mentorcsoportjai és légitanácsadó-csoportjai is vannak a Magyar Honvédségnek. A különleges műveleti csoportokról szólva pedig kiemelte, hogy a NATO-ban nagyon elégedettek a tevékenységükkel, számos elismerésben részesültek.

Új feladat Koszovóban

Sándor Zsolt beszélt arról is, hogy a magyar békefenntartók Koszovóban új feladatot látnak el: olyan tartalékerőt képeznek, amely a térségben bárhol, állandóan bevethető.

A dandártábornok kitért a katonai búvárokat érintő fejlesztésekre, mint rámutatott, ma már a harci és a munkabúváraik is olyan felszerelésekkel, modern ruhákkal, buborékmentes rendszerekkel rendelkeznek, amelyek a legkorszerűbbek közé tartoznak.

A katonai tűzszerészekről szólva elmondta, hogy idén augusztus 2-ig 1062 bejelentés érkezett a tűzszerészügyeletre, ebből 271 alkalommal kellett soron kívül intézkedni. Az elmúlt 25 évben átlagosan évente 2500 bejelentésre kellett kivonulni.

Annak kapcsán, hogy a hadsereg ejtőernyős csapata nemrég megnyerte a célbaugró-világbajnokságot Szlovéniában, Sándor Zsolt kiemelte, hogy a legjobbak között van a Magyar Honvédség az ejtőernyősök felkészítésében. "A 42. nemzetközi katonai ejtőernyős világbajnokságot a magyar csapat felkészítési helyén, Szolnokon rendezik meg. Reményeink szerint ezen is sikeresen szerepelnek majd a mieink" - tette hozzá a Magyar Időknek adott interjúban.