Politikai eszköz a liberálisok kezében a gender szak

Vágólapra másolva!
Akik a gender studies képviselet mezében lépnek fel, politikát akarnak csinálni, ehhez keresnek világnézeti támaszt - minderről G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója, a 888.hu főszerkesztője beszélt az Echo TV Angard című műsorában. Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője szerint helyes döntés, hogy a kormány nem finanszírozza tovább a valódi tudományos háttér nélküli gender szakot az adófizetők pénzéből. Két baloldalhoz köthető kutató, Závecz Tibor és Boros Tamás pedig a vitaműsorban alapvetően a gender szak mellett foglalt állást.
Vágólapra másolva!

A Echo TV Angard című műsorában ezúttal az volt a legfőbb téma, hogy a kormány úgy döntött, nem finanszírozza többet az adófizetők pénzéből a gender szakot. A műsorban Závecz Tibor kutató és Boros Tamás, a Policy Solutions vezetője vitatkozott Gajdics Ottóval, a Magyar Idők főszerkesztőjével és G. Fodor Gáborral, a Századvég egyik vezetőjével, a 888.hu főszerkesztőjével.

Gajdics: Ez nem tudomány

Gajdics Ottó kifejtette, hogy egy szak, ahol azt oktatják, hogy a biológiai nemek között különbségek vannak, amik konfliktusokat szülnek és ezekre másképp reagálnak a férfiak és nők, azt nem lehet tudománynak nevezni, hiszen ez eddig is köztudott volt. Hozzátette, hogy a társadalmi nemek tanulmányának ötlete Nyugatról szivárgott be. Megjegyezte, hogy mindenkinek szíve joga azt tanulni, amit akar, de ne várja el, hogy az állam ezt finanszírozza.

– jegyezte meg. Elmondta, hogy az olyan témák tanulmányozásához, mint például "a nők szülés után történő visszaintegrálása a társadalomba", nem kell külön szakot létrehozni, hiszen sok más tudományág lefedi a kérdéskört.

Gajdics szerint tőle aztán

Úgy véli egyetlen adóforintot sem kéne erre költeni, hogy egyesek kiéljék saját hülyeségüket ezen a szakon. Hozzátette, az a probléma, hogy ha egy kisebbségben megfogalmazódik valami, akkor a liberálisok egyből elkezdenek alapjogokért kiáltani. Azaz most azt üvöltik, hogy gender szakon tanulni alapvető emberi jog és az állam kötelessége biztosítani annak a 10 embernek a lehetőséget - mondta a főszerkesztő.

Négyen vitáztak a gender szak értelméről Forrás: Echo TV

G. Fodor: Politikai szándékot leplez a szak

G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója, a 888.hu főszerkesztője elmondta: akik a gender studies képviselet mezében lépnek, fel politikát akarnak csinálni, ehhez keresnek világnézeti támaszt. Hozzátette: a kormány is ezt teszi, elmondja, mit gondol bizonyos világnézetekről.

Szerinte az egész szak a politikai szándék elleplezésére szolgál, egyfajta eszköz a liberálisok kezében a saját érdekeik alátámasztásában. Úgy látszik, a liberális érdekek kifejtése tudománynak nevezhető, de egyetemi keretek között a konzervatív nézetek kifejtéséből botrány lenne – mondta.

Egyébként

Amúgy is kevés rá a jelentkező és kevesen is oktatnak a szakon - tették hozzá.

A szociológia speciális ága?

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője úgy gondolja a gender szak a szociológia egy speciális alágazata vagy speciális szakiránya. Úgy vélte, itt nem a legszűkebben vett nemi hovatartozás az, ami a témát kijelöli, hanem ennél sokkal általánosabb. Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója nem ért egyet a Magyar Idők főszerkesztőjével: Kifejtette, hogy a gender szak az egyenlőségről szól, nem pedig identitásvitákról. Vagyis, mindketten alapvetően a gender szak mellett foglaltak állást.

A teljes műsor itt tekinthető meg.

Aktivistákat képeztek

Mint arról korábban beszámoltunk, az ELTE társadalmi nemek mesterképzésének ingyenes oktatásának megszüntetése miatt a balliberális oldalról többen védelmükbe vették a gender szakot, mondván, hogy a nemi egyenlőség kérdésének fontosságát hangsúlyozzák. Pedig korábban maguk az oktatók is elismerték, hogy a képzés további célja az „antigender mozgalom elleni küzdelem". A gender szakra egyébként egészen minimális létszámban jelentkeztek hallgatók.