A tankönyvek több mint 60 százalékát már kiszállították

MARUZSA Zoltán
Budapest, 2018. augusztus 16. Válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2018. augusztus 16-án. Ezen a napon az iskolánál tartott sajtótájékoztatón közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára, hogy a 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ez 7,5 millió kötetet jelent. Augusztus végéig a megrendelt 12,5 millió tankönyv mindegyike megérkezik az intézményekbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ez 7,5 millió kötetet jelent. Ma már több mint 1 millió gyerek kap ingyen tankönyvet, a kormány több mint 11 milliárd forintot fordít a tanulók támogatására.
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatót.

Maruzsa Zoltán a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolánál elmondta,

hogy július végére valamennyi tankönyv elkészült, a kiszállítás pedig augusztus elsején kezdődött meg.

Augusztus végéig a megrendelt 12,5 millió tankönyv mindegyike megérkezik az intézményekbe,

jelenleg 7,5 millió könyv már az iskolákban van.

Harmadik osztályosok tankönyvei a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pótrendelésre augusztus 21-étől szeptember közepéig lesz lehetőség, az utólag rendelt köteteket pedig szeptember végéig szállítják ki.

Az elmúlt években a kormány nagy hangsúlyt fektetett a területre, például felmenő rendszerben bevezette az ingyenes tankönyvellátást.

Ma már több mint egymillió gyerek kap ingyen tankönyvet,

az 1-9. osztályban mindenki, a többi évfolyamon pedig továbbra is minden rászoruló diák.

A kormány minden eddiginél több pénzt fordít az ingyenes tankönyvellátásra, 11 milliárd forintot.

Létrejött az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere, amely az elmúlt években bizonyított, jelentős árcsökkenést értek el, és csökkentették a kiadványok számát is. Mindez jelentős megtakarítás az államnak, és mivel csökkent a tankönyvek ára, jelentős megtakarítást jelent a családoknak is.

Válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Idén 3350 tankönyv szerepel a jegyzékben, és zajlik egy tankönyvfejlesztési projekt is, amelynek révén a következő három évben – európai uniós és költségvetési forrásból – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mintegy 900 új könyvet fejleszt.

Ezzel biztosítják az állandó minőséget, és hiányt is pótolnak, mivel korábban a piac a kis példányszám miatt nem szolgálta ki például a sajátos nevelési igényű vagy a nemzetiségi tanulókat – mondta el a helyettes államtitkár.