Kordonnal különítették el a sugárzó anyagot szállító gép utasait

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Skycourt
Budapest, 2018. június 26. Utas áll a mozgólépcsőn a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Skycourt épületében 2018. június 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Senki sem tudta, mi történik pontosan a Liszt Ferenc repülőtéren tegnap este, miután azt lezárták - mondta el az Origónak egy szemtanú. A lezárásra azért volt szükség, mert az egyik csomagban túlmelegedett irídium izotópot találtak. Többen gyalog indultak el a repülőtérről a központ felé. 
Vágólapra másolva!

Több gép is csak késéssel tudott elindulni tegnap este a lezárás miatt.

– mondta az Origónak egy szemtanú.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mivel az érkező utasok és a reptéri dolgozók így nem tudtak hazamenni, sokan gyalog indultak el a Market Central felé, mert a buszok és a taxisok is ott álltak meg.

– mondta a szemtanú, majd hozzátette, hogy neki több ismerőse is félt, mert nem tudták, hogy mi történik.

– mondta az Origónak Völgyesi Péter, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársa

- válaszolta megkeresésünkre Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője.

Salik Ádám, az Országos Közegészségügyi Intézet Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának fizikusa az MTI-nek ellmondta, hogy

a helyszíni mérések megerősítették, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe, az izotópot szállító konténer sértetlen.

Elmondása szerint az ijedtségre az adta az okot, hogy a konténer a környezeténél melegebb volt, ez viszont természetes, amikor nagy mennyiségű radioaktív anyagot szállítanak.

A szakember elmondta, hogy

az egészségügyben és az iparban használatos radioizotópok szállítására a legmagasabb fokú biztonsági követelmények vonatkoznak.

Elvileg akkor sem sérülhet meg, ha 30 percig 800 Celsius-fokú égésnek teszik ki, de a csomagolásnak ki kell bírnia, ha 9 méterről egy 500 kilogrammos súlyt ejtenek rá.