Benkő Tibor: Erős honvédség kell a békéhez

BENKŐ Tibor
Budapest, 2018. augusztus 20. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei eskütételén az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2018. augusztus 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar történelem során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a béke rendkívül törékeny dolog, azt óvni és védeni kell – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren hétfőn.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor szerint a béke megóvásához erős honvédségre van szükség: új haditechnikai eszközökre, jól kiképzett és felszerelt katonákra, az ő vezetésükre alkalmas honvédtisztekre. Ennek megvalósítását szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv, amely célul tűzte ki, hogy Magyarország honvédelme erős lábakon álljon, és erős kezekben legyen.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet a tisztavatáson Forrás: MTI/Illyés Tibor

A honvédelmi miniszter beszédében a katonai esküt egyedülállónak nevezte, amelyben a tisztek megfogadják, hogy Magyarország állampolgárait akár életük feláldozásával is megvédik. Benkő Tibor a katonáknak azt mondta: szolgáljanak úgy, hogy a társadalom minden polgára elismeréssel szóljon erről a hivatásról; mutassanak példát hazaszeretetből és hősiességből.

Áder János köztársasági elnököt és Korom Ferenc vezérkari főnököt katonai tiszteletadással fogadják a Kossuth téren Forrás: MTI/Illyés Tibor

Idén a Parlament előtti Kossuth téren összesen százhetvenketten tettek katonai esküt. A honvédtisztjelöltek – folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt – fogadalmukat kardrántással, „A hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg. Az ünnepséget Áder János államfő, Benkő Tibor, Korom Ferenc vezérkari főnök, valamint kormányzati, állami és katonai szervezetek, diplomáciai testületek képviselői mellett több száz érdeklődő nézte végig.