Ideális körülmények között zajlik az augusztus 20-i ünnepi programsorozat

Budapest, 2018. augusztus 18. Látogatók a Magyar ízek utcájában 2018. augusztus 18-án. A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
"Sok ilyen ünnepet kívánok az országnak, sok ilyen születésnapot" - értékelte az augusztus 20-ai programsorozatot Kovács Zoltán kormányszóvivő a Magyar Ízek Utcáján.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt két és fél nap a szervezők részéről várt formában, zökkenőmentesen zajlott. Több száz, sőt ezer ember munkája van abban, hogy a különböző helyszíneken, a Clark Ádám téren, a Várkert bazárban, a délelőtti vízi és légi parádén és a tisztavatáson minden flottul ment" - mondta Kovács.

- tette hozzá.

Kovács Zoltán Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Szent István-napi ünnepségek részeként

a háromnapos gasztronómiai eseményt, a Magyar Ízek Utcáját a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik.

Idén a fűszereké a főszerep, számos fűszerkészítő és -termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősen fűszeres ételt. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és a fűszerpaprikával.

Meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt,

Magyarország cukormentes tortáját, a Három kívánságot, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.

A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek.

A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett,

az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült.

Idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre.

Évről évre változik a kínálat. A magyar ízek felfedezését támogató kezdeményezés a 2010-es évek elején kezdődött.

- emelte ki a kormányszóvivő.

A zavartalan napsütésnek köszönhetően több ezren látogattak ki a Magyar Ízek Utcájára, ahol a magyar gasztronómia iránt rajongók biztosan megtalálják számításaikat.

A Magyar Ízek Utcája Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A magyar kolbászok, sajtok, bográcsban rotyogó egytálételek, húsos tálak mellett rácson grillezett pontyot, különleges édességeket is megkóstolhatnak a látogatók.

Délutánonként és esténként könnyűzenei koncertek szórakoztatták a közönséget.

"Ez a nap a nyarat záró, illetve a politikai- és munkaszezon kezdete előtti időszak kiemelkedő eseménye, amely nemcsak az ide látogató magyarok, hanem a nagyszámú turista számára is igazi látványosság. Az esti tűzijáték pedig most már nemcsak magyarországi, hanem nemzetközi hírnévvel bír: olyan esemény, amelyre külön érkeznek az emberek".

- fűzte hozzá Kovács Zoltán.

Az este 9 órakor kezdődő budapesti tűzijáték ideje alatt a Lánchídról és a Dunáról, uszályokról lövik majd fel a rakétákat, több mint hatezret.

A fényparádét az előrejelzések szerint az időjárás nem zavarja meg.

Kellemes, enyhén szeles időt jósolnak, ami tűzijáték idején ideális, a keletkező füstöt ugyanis az enyhe szél elfújja.