Semjén Zsolt: Mindenkinek be kell kapcsolódnia a nemzetépítésbe

Vágólapra másolva!
Akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán az Országházban.
Vágólapra másolva!

A kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret,

soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most.

A kormány mindent biztosít a magyar identitás megőrzéséhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függetlenül attól, hol él a világban – fogalmazott Semjén Zsolt. Úgy vélte, mindez azonban csak keret, amely akkor telik meg „magyar élettel”, ha olyan szervezetek és emberek vannak a külhonban, mint a mostani díjazottak, akik élettel tudják megtölteni a létező struktúrákat.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: Szent István államalapító király, de még pontosabb jelző, hogy „országépítő”. Szent István materiális értelemben is országot épített: templomokat, várakat, de építette az országot a közigazgatás, az államszervezés szempontjából is, megteremtette a keresztény magyar államiságot, az egyházszervezetet.

Szent István szellemi kisugárzása a mai napig egyben tartja a magyar nemzetet.

Akkor vagyunk hűségesek az örökségéhez, ha ebbe az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén: a kormányban, a parlamentben, az önkormányzatban, a tanári katedrán, az orvosi rendelőben, a földeken, a családban.

Semjén Zsolt szerint különösen így van ez a külhoni magyarság szervezeteinek vonatkozásában. A díjazottak a Szent István-i nemzetépítés olyan őrhelyén vannak, ahol különös felelősség és teher van rajtuk: a határokon kívül a nemzet- és az országépítés a feladatuk.

A történelem viharai úgy hozták, hogy a magyarság egy jelentős része a határokon kívül él.

A miniszterelnök-helyettes kijelentette: „Nem azért lettünk világnemzet, mert az akartunk lenni, hanem mert ilyen volt a történelem. A Szent István-i küldetés ma is aktuális. A díjazottak megértették ezt, és Szent István művét folytatva építik a magyar közösséget.”

A Külhoni Magyarságért Díj alapításáról egy 2011-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben

kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek a miniszterelnök évente tíz díjat adományoz.

A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20. alkalmával adják át. Idén díjat kapott Bíró Mária és Bíró Árpád, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetői, Furu Árpád építészmérnök, Horváth Emma, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője, Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezete elnöke, Korpás Éva énekes, Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, Maros Megye Önkormányzatának elnöke, Szomi Ilona tanár, Tófalvi Éva sportoló, valamint a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.