Újabb migránscsoport érkezett az olasz partokhoz

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója százhetvenhét migránssal a fedélzetén
Catania, 2018. augusztus 21. Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója százhetvenhét migránssal a fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2018. augusztus 20-án. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a migránsok partraszállását, és szétosztásukat sürgette az EU-tagállamok között. A Diciotti a Máltához tartozó földközi-tengeri övezetben vette fedélzetére augusztus 16-án a Líbiából útnak indult, eredetileg 190 fős csoportot. Málta megtagadta, hogy a szigetországba vigyék őket, hangsúlyozva, hogy az olasz parti őrség nem mentette, csupán fedélzetre vette a migránsokat. (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Vágólapra másolva!
Többnapos veszteglés után százhetvenhét migránssal a fedélzetén megérkezett a szicíliai Catania kikötőjébe az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója, az utasai azonban nem szállhatnak partra Olaszországban, mert az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini ezt megtiltotta.
Vágólapra másolva!

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter hétfőn Cataniába irányította a hajót, de Matteo Salvini belügyminiszter nem engedélyezte a migránsok partraszállását, és szétosztásukat sürgette az EU-tagállamok között.

A közlekedési minisztérium illetékesei tagadták, hogy az Öt Csillag Mozgalom, illetve a Liga tárcavezetője eltérő álláspontot képviselne a vitában. A kikötők a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartoznak, a többi a belügyminisztérium dolga - tették hozzá a források.

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója százhetvenhét migránssal a fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2018. augusztus 20-án. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Az olasz belügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini belügyminiszter "nem adott és nem is fog engedélyt adni" a migránsok partraszállásához, amíg nem kap garanciákat az EU-tól, hogy a menedékkérőket szétosztják a tagállamok között. Olaszország partjaira az utóbbi években 700 ezer bevándorló érkezett.

Az olasz külügyminisztérium még vasárnap cselekvésre szólította az Európai Bizottságot, megoldásként a migránsok szétosztását szorgalmazva.

A Diciotti a Máltához tartozó földközi-tengeri övezetben vette fedélzetére a Líbiából útnak indult, eredetileg 190 fős migránscsoportot. Málta megtagadta, hogy a szigetországba vigyék őket, hangsúlyozva, hogy az olasz parti őrség nem mentette, csupán fedélzetre vette a migránsokat.

A beszámolók szerint a migránscsoportnak elsőként a máltai hatóságok siettek a segítségére, de csak üzemanyagot adtak nekik, hogy tovább folytassák útjukat Olaszország felé. Így talált rájuk az olasz parti őrség.