Harminc éve nem volt ennyi fejlesztés az iskolákban

ZöldOkos Kupa, döntő, 2018.04.27., Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium,  Fenntarthatósági Témahét
Vágólapra másolva!
Az elmúlt harminc évben nem volt olyan mértékű iskolafejlesztés Magyarországon, mint a mostani –mondta Bódis József.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kiemelte, hogy az elmúlt években 26 milliárd forintot fordított a kormány európai uniós és költségvetési forrásokból a szélessávú internet kiépítésére, továbbá a Klebelsberg Központ 45 ezer laptopot és 24 ezer tabletet szerzett be. A központ további ötezer projektort és háromezer interaktív táblát is venni fog.

Több mint 500 iskolában tartanak jelenleg a felújítások, bővítések, épülnek tornatermek és tanuszodák, a fejlesztések pedig csaknem 200 ezer általános és középiskolás diákot érintenek - tette hozzá az államtitkár.


Bódis azt kérte, hogy az igazgatók a szaktudásukkal, elhivatottságukkal és energiájukkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a gyerekek a lehető legnagyobb tudással készülhessenek fel a minőségi életre, mivel közös, összehangolt munkára van szükség.

A kép illusztráció Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az államtitkár fenntartói részről azt ígérte, hogy minden szabályozási segítséget és forrást igyekeznek megadni, amelyre az intézményvezetőknek szükségük lehet.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek oktatáspolitikai változásai mára ugyan "konszolidált viszonyt" hoztak létre, de a terület nem problémamentes, a vezetőknek pedig észlelniük kell a problémákat és jó megoldásokat kell találniuk rájuk.

Az államtitkár elmondta, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv munkaváltozata is, aminek végső változata függ a pedagógusok visszajelzéseitől, mivel társadalmi vitára bocsátják majd.

Azok tehetik a legtöbbet a fiatalokért, akik a pedagógusi pályát válasszák – ezt már Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke mondta, aki szerint a gyerekek mindenek felett állnak. A vezető meghatározó ember egy iskola életében, és fontos szerepet tölt be abban, hogy a gyermekek boldogok és kiegyensúlyozottak legyenek – hangsúlyozta Hajnal.