Nagy Anikó: A magyarok egészségügyi állapotának javítása az egyik legfontosabb teendő

2018.08.24. 16:25

A kormány cél, hogy a magyarok tovább éljenek egészségben és egészségesebben és elérjük azt, amit a finnek, akik tíz év alatt jelentősen csökkentették a magas vérnyomás, a stroke és az infarktus miatti halálozási rátát. Ennek érdekében hamarosan a kabinet elé kerül a Nemzeti népegészségügyi program, ami ebben segít –fogalmazott az egészségügyi államtitkár a Figyelőnek adott interjúban.

Nagy Anikó hangsúlyozta, számos tennivaló közül az egyik legfontosabb a lakosság egészségügyi állapotának mielőbbi és hathatós javítása. Ennek érdekében a szív-és érrendszeri, daganatos és mozgásszervi megbetegedések mellett középpontba kerül a lelki egészség megőrzése és a gyermekek ellátása is.

A Népegészségügyi program mellett a lakosság egészségi állapotának javításában fontos szerepet játszhatnak a szűrőprogramok.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk ősztől már meg is kapja az első „csoport" a vastag-és végbélszűrési programra a meghívólevelet.

Az államtitkár szerint szélesebb látószög és mozgástér kínálkozik a munkához az oktatási, családügyi és sportállamtitkárság együttműködésének kihasználásával.

Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkáraForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Céljuk, hogy legyen sikk mozogni, energikusnak lenni, egészségesen élni és táplálkozni.

Mindenekelőtt a fiatalokkal, az úgynevezett Y generációval kell megértetni, hogy miért jó ha, többet sportolnak, kint vannak a levegőn, egészségesen táplálkoznak, és milyen következményei vannak a rendszeres alkoholfogyasztásnak és a túlzott sót-és cukrot tartalmazó ételeknek. Ezeket az információkat azonban csak a megfelelő technikával érdemes átadni, különben átsiklanak felettük.
Érdemes megemlíteni, hogy Európában Magyarország aze lsők között volt, ahol határozott lépéseket tettek a transzzsírok visszaszorítása érdekében, amit folytatni kell. Ezért 2019-tól az egészségtelen, kockázatot jelentő élelmiszerek népegészségügyi termékadója átlagosan húsz százalékkal nő.

Nagy Anikó szerint rengeteg a feladat az egészségmagatartás és az életmód javítása terén, ezért „minden csatornán mondani kell" a megfelelő információkat.
A családtagok láthatóan együtt élnek, de ha a szülők nem terveznek közös programokat a gyerekekkel, és azok a telefonok és számítógépek mellett, a virtuális térben nőnek fel, főként onnan kapják az információkat, amelyeket nem tudunk kontrollálni. Ezért nagyon fontos a család szerepe ebben a folyamatban. Legyenek többet együtt a família tagjai, menjenek közösen programokra, kirándulni vagy sétálni a levegőre –hangsúlyozta az államtitkár.
A cél, hogy elejét vegyék azoknak a betegségeknek, amelyek kialakulásában a helytelen életmódnak van kulcsszerepe.

Nagy Anikó példának hozta, hogy az elmúlt négy évben a keringési problémák és a cukorbetegség miatt közel húszezer lábat kellett amputálni, amelyek egy jelentős része elkerülhető lett volna korai felismeréssel, illetve életmódváltással.

Az EMMI-nek arra is van terve, hogy hogyan erősítsék meg az említett területeken működő egészségügyi szolgáltatók munkáját, a már kialakult betegségek gyorsabb és eredményesebb kezelése érdekében.
Az egészségprogramok, a felvilágosítás, a tünetek felismerésének a tudatosítása, valamint a tervezet szolgáltatói változások eredményeképpen a jelenleginél lényegesen több életet lehet majd megmenteni.
Egészségügyi beruházások

Az államtitkár megjegyzi, hogy a kormány az egészségügyi beruházásokra is nagy hangsúlyt fektet. Közel ötszázmilliárd forintból vidéki kórházak, mentőállomások és rendelők újultak meg, és elkezdődött Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési projektje, az Egészséges Budapest Program, amelynek a keretébe a következő években 700 milliárdos fejlesztés valósul meg a fővárosi és Pest megyei kórházakban, valamint a járóbeteg-szakrendelőkben.

Várakozási idő csökkentése

Változtatásokat terveznek a várakozási idővel kapcsolatban is, ami nem azonos a várólistával. Az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér további fejlesztésével céljuk, hogy egy gyorsabb és hatékonyabb rendszert alakítsanak ki, hogy a betegeknek minél kevesebb időt kelljen a szakrendelőkben tölteni. A várakozási idő csökkentése egyébként a hálapénz megszüntetésében is szerepet játszik. A bérrendezéssel, az infrastruktúra javításával, a várakozási listák rendezésével és az ellátás minőségének további javításával fölöslegessé teszi a paraszolvenciát.

Az kórházak adóssága

2010 óta a kórházi adósságállomány a felére csökkent –jegyezte meg az államtitkár. Kórházanként változó, hogy miért és hogyan keletkezik a tartozás, így a megoldás sem egyforma. A helyzetet az EMMI az intézmények gazdálkodási rendjének felülvizsgálatával orvosolja majd a problémát.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK