Újraszentelték a II. világháborúban meghalt katonák síremlékét Csólyospáloson

Vágólapra másolva!
A Magyarországon meghalt katonák emlékét mindenkor tiszteletben tartjuk, azokét is, akik egykor ellenünk harcoltak. Ezt mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson, ahol újraszentelték a II. világháborúban ott életüket vesztett magyar és szovjet katonák felújított síremlékét a helyi köztemetőben.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint fontos azoknak is megadni a végtisztességet, akik ezt évtizedekig nem kaphatták meg, és jeltelen sírokban voltak eltemetve.

Nem teszünk különbséget a hazánk területén nyugvó katonák között, minden nemzet fiai egyaránt megérdemlik a végső nyugalmat

- mondta Németh Szilárd.

Az ünnepségen jelen volt Afonina Alla, az Oroszországi Föderáció nagykövetségének tanácsosa, aki hangsúlyozta, hogy

közel százezer szovjet katona hunyt el a második világháború során Magyarországon, és mintegy hatvanezernek a nevét még ma sem tudják.

Úgy látja, a megemlékezések azért is fontosak, mert arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben ne ismétlődhessenek meg a háború borzalmai.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy

ez a nap a megbocsátás, a közös gyász, a közös megemlékezés és a közös imádság napja.

Emlékeztetett, hogy az elhunyt katonák nem ellenségek, ezért meg kell adni nekik azt a végtisztességet, amit joggal várunk el, és joggal kapunk meg szerte a világban, a Kárpát-medencében és azon túl.