Migrációs válság: vissza kell térni az első biztonságos ország elvéhez

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Olaszország
Catania, 2018. augusztus 26. Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án. A hajó tíz nappal korábban vett a fedélzetére 190, Európába igyekvő migránst Málta környékén a Földközi-tengeren, de néhány kivételtől eltekintve a partra szállásukat Olaszországban mostanáig nem engedélyezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, mert nem kapott garanciát az Európai Uniótól, hogy az utasokat szétosztják a tagállamokban. Most több ország is jelezte, hogy kész befogadni a Diciottin tartózkodó migránsokat. (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Vágólapra másolva!
Vissza kell térnie az első biztonságos ország elvéhez, azaz menekültstátus igénylésére csak a származási országhoz legközelebb eső biztonságos országban lenne lehetőség – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki bízik abban, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden esedékes megbeszélésén is téma lesz az első biztonságos ország elve.
Vágólapra másolva!

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az uniós jogértelmezésnek – Magyarországot követve –

vissza kell térnie az első biztonságos ország elvéhez, azaz menekültstátus igénylésére csak a származási országhoz legközelebb eső biztonságos országban lenne lehetőség.

Szánthó Miklós azt mondta, bízik abban, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden esedékes megbeszélésén is téma lesz az első biztonságos ország elve.

Az Alapjogokért Központ vezetője szerint vissza kell térni az első biztonságos ország elvéhez Forrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Elmondta: a genfi menekültügyi egyezmény józan észen alapuló jogértelmezése alkalmas lenne a migrációs válság kezelésére, azonban az egyezmény uniószerte elterjedt liberális értelmezése globális szociális ellátásnak tekinti a menekültjogot.

A keddi, milánói olasz-magyar megbeszélésen a migrációs szabályok megváltoztatását tanulmányozzák majd. A megbeszéléssel kapcsolatban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapnak azt nyilatkozta, „nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni”.