Áder János: Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

ÁDER János
Stockholm, 2018. augusztus 29. Áder János köztársasági elnök nyitó előadást tart a Stockholmi Víz Világhét keretében rendezett pénzügyi kerekasztal-beszélgetésen a Norra Latin konferenciaközpontban 2018. augusztus 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Közel 200 millió eurós kerettel tervezett, vízügyi fejlesztéseket támogató magyar befektetési alap létrehozását jelentette be Áder János köztársasági elnök, a Víz Világhét programján elhangzott előadásában Stockholmban.
Vágólapra másolva!

Az államfő kifejtette: az alap célja, hogy olyan technológiai fejlesztések alkalmazását segítse, amelyek révén a vízügyi infrastrukturális befektetések hatékonysága növelhető, a kivitelezés ideje rövidíthető, a megtérülés esélyei javíthatók lesznek.

Áder János köztársasági elnök nyitó előadást tart a Stockholmi Víz Világhét nevű rendezvényen. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A köztársasági elnök utalt az ENSZ Vízügyi Elnöki Testület (VET) jelentésére, és kiemelte:

Véleménye alapján mindez nem csak az esti híradók meteorológiai jelentésének részeként jelenik meg, hanem annak gazdasági, társadalmi és politikai következményeivel nap mint nap szembesülünk.

A dokumentum egyik következtetése az volt, hogy

meg kell növelni a vizes beruházásokra fordított mintegy 200 milliárd dolláros éves összeget.

A javaslat, hogy ezt háromszorosára kell növelni világszerte - emlékeztetett, hozzátéve: ekkora összegre lenne szükség, hogy a fenyegető vízválságot meg tudják állítani.

Áder János szerint, ez nem csak finanszírozás kérdése, ez szemléletváltást is jelent.

Kifejtette: új gazdasági-költségvetési számítási módokra van szükség, hogy a víz értékét a politikai és gazdasági döntésekbe beépítsék.

Világossá kell tenni, hogy

sokkal fontosabb a megelőzés, mint a kár utólagos elhárítása.

Kitért arra is, hogy szükség van az innovatív technológiák kutatására és ezek állami támogatására, valamint a "vizes cégek hatékonyságának javítására".

A köztársasági elnök továbbá kijelentette:

Benedito Braga, a Víz Világtanács elnöke, Áder János köztársasági elnök, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója, Müller Adrien nagykövet és Torgny Holmgren, a Stockholm International Water Institute (SIWI) ügyvezető igazgatója. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államfő három megoldási lehetőséget ismertetett, elsőként

a vízőr elnevezésű magyar fejlesztést ajánlotta a hallgatóság figyelmébe.

A legnagyobb vízfelhasználó a mezőgazdaság - mondta, s rámutatott: a vízőr egyaránt megoldást kínál arra, hogy a talaj vízháztartása javuljon, az aszálykár és a veszteségek mérséklődjenek.

Emellett elősegítheti, hogy a terméshozam emelkedjen, ne szennyezzék a környezetet, a talaj baktériumflóráját javítsák, és a víz megtakarítás pedig így 30-50 százalék között lehet.

Az államfő beszámolt a magyar-holland együttműködéssel, Eindhovenben megvalósuló szennyvíztisztítóról is.

Ez egy speciális biológiai szennyvíztisztító,

amely sokkal kisebb területet foglal el, mint a hagyományos létesítmények. A szennyvíztisztító beruházási és a működtetési költsége egyaránt 25-30 százalékkal kisebb.

A köztársasági elnök tudatta, hogy

melynek fő témája, hogy a vízügyi fejlesztések finanszírozásának segítésével hogyan előzhetjük meg a vízválságot.

Az államfő egynapos hivatalos látogatása során felkereste a Stockholmi Egyetem égisze alatt működő fenntartható fejlődéssel és az emberiség előtt álló kihívásokkal foglalkozó kutatóintézetet is.

Áder János megbeszélést folytatott az intézet vezetőivel.

Az intézet kutatói szerint a bolygónk rohamosan közeledik ahhoz a ponthoz, amely után teljesen és visszafordíthatatlanul átalakul: meglátásuk szerint

A magyar államfő 2017-ben háromnapos hivatalos látogatáson járt a svéd fővárosban, és akkor is részt vett a Stockholmi Víz Világhét eseményein.