Kegyeleti megemlékezést tartottak a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen

Vágólapra másolva!
A tisztelet, a kegyelet és az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára a mohácsi csata 492. évfordulóján, szerdán a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.
Vágólapra másolva!

Rácz András beszédében a magyar történelem érdekes sajátosságának nevezte, hogy alig több mint egy hete, augusztus 20-án az államalapító királyt és

Ezzel párhuzamot vonva szintén sajátosságként utalt a közelmúltban a szigetvári Szulejmán-sírkomplexum feltárói által azonosított, az 1526-os mohácsi csata helyszínén az oszmán seregek által emelt győzelmi emlékmű helyére.

A törökök kiűzése után, 1687-ben a Mohács melletti építményt kápolnává átalakították, amely így

a csata legelső keresztény mementójává, a visszafoglalás szimbólumává vált

- tette hozzá.

A mohácsi ütközet nyitott kérdéseire utalva Rácz András felelevenítette: a csata pontos helyszínéről több mint száz éve zajlanak a viták. Kitért arra is, hogy

Rácz András ismertette: a magyar és a két és félszer akkora oszmán sereg összecsapása után a törökök kétezer foglyot végeztek ki. "Valószínűleg az ő csontjaikat rejtik a nemzeti emlékhely területén megtalált tömegsírok" - tette hozzá.

Az emlékhely történetét felidézve azt mondta: 1975-ben nyilvánították védett területté, 1976-ban, a csata 450. évfordulójára felépült az emlékpark, amely "azóta is a hazai természetvédelem büszkesége".

Az emlékhely a fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából 2011-től megújult formájában várja a látogatókat - ismertette Rácz András.

- tette hozzá.

Az ünnepség végén a résztvevők a kopjafájánál rótták le kegyeletüket és helyezték el az emlékezés virágait.