Hat év négy ember haláláért: minden a Rezesova-ügyről

Eva Rezesová kiengedése kitakarva
Vágólapra másolva!
Kilenc év helyett hat év - ennyit kellett börtönben töltenie a szlovák milliomos nőnek, Eva Rezesovának, aki néhány napja hagyhatta el a börtönt. Utánajártunk, hogy mi lesz vele ezután, ahogy több érdekességet is összeszedtünk. Például azt, hogy gyakorlatilag ugyanolyan luxusterepjáróval mentek érte a börtönbe, mint amilyennel azt a balesetet okozta, amelyben négy ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Kék pólóban, farmernadrágban hagyta el a Nagy Ignác utcai börtönt (az erről készült videónkat itt, a galériát itt nézheti meg), aki hat éve, 2012-ben okozott balesetet.

Eva Rezesova kiengedése kitakarva Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, pedig sok mindent szerettünk volna megtudni. Például azt, hogy

  • elmegy-e az áldozatok hozzátartozóihoz,
  • vezet-e még, ha majd egyszer visszakapja a jogosítványát,
  • mihez kezd most.

Semmire sem válaszolt. Ennek ellenére sok minden kiderült azóta.

Válaszok szavak nélkül

Kezdjük a legfontosabbal:

nem tudunk arról, hogy Eva Rezesova felkereste volna a balesetben meghalt emberek gyerekeit, hozzátartozóit.

A tragédiában a szüleit elveszítő egyik férfi korábban a Blikknek elmondta: folyamatosan követték a híreket, így tudták, hogy Rezesovát kiengedték.

– mondta.

Vezetni viszont úgy tűnik, vezethet. A Magyar Idők Gyugyi Csillától, a Pest Megyei Főügyészség szóvivőjétől ugyanis úgy értesült, hogy a vezetéstől csak Magyarországon tiltották el, Szlovákiában visszakaphatja jogosítványát.

Ezzel a fehér luxusautóval mentek Eva Rezesováért Fotó: Polyák Attila - Origo

És ha már itt tartunk.

Rezesova egy nagyon hasonló, vagy pont ugyanolyan luxusterepjáróval hajtott neki annak az autónak, amelyben négy ember ült, és akik közül senki sem élte túl a balesetet, mint amilyennel érte mentek a börtönbe.

Rezesova úgy tudjuk, szabadulása után szlovákiai otthonába, egy luxusvillába ment. Azt azonban, hogy ott mit csinált, nem lehet tudni.

Azt viszont megtudtuk, hogy mi az, ami kötelező lesz neki a következő időszakban:

kötelező tartania a kapcsolatot egy pártfogó felügyelővel. Erre azért van szükség, mert Rezesova feltételesen szabadult, a kiszabott ítéletnél három évvel korábban.

Ez pedig azt is jelenti, ha bármit elkövet a következő időszakban, akkor nemcsak az adott ügyért kapott ítéletét kell letöltenie, hanem azt az időt is, amelyet most elengedtek neki, azért, mert a börtönben jól viselkedett.

A pártfogóhoz azonban Magyarországra sem kell utaznia, hogy találkozzon vele, hazájában, Szlovákiában rendelnek majd ki neki egyet.

Eva Rezesova kiengedése kitakarva Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó órákat egyébként már egy úgynevezett szabaduló szobában töltötte.

Egy olyan zárkában, amelyben – ahogy a büntetés-végrehajtás fogalmaz - fel tud készülni a szabadulására. Ennek a helyiségnek a berendezése otthonosabb, mint a zárkák berendezése. Tévé és heverő is van benne, hogy az adott rab jobban tudjon pihenni.

A Rezesova-ügy

Eva Rezesova hat éve került börtönbe azután, hogy

az M3-mas autópályán a megengedettnél jóval gyorsabban, legalább 165-tel hajtott neki luxusautójával hátulról egy másik autónak, egy Fiat Puntónak, amely az ütközés után kigyulladt.

A Fiatban négyen utaztak: egy testvérpár és a férjeik.

Esélyük sem volt a túlélésre, hárman azonnal meghaltak, a negyedik emberrel, egy idős nővel még elindultak a kórház felé a mentősök, de már nem lehetett megmenteni az életét.

A nő állítólag ezt mondta a mentőautóban:

Neki is, ahogy a néhány perccel korábban meghalt testvérének, férjének és a sógorának is

szörnyű fájdalmai lehettek az égési sérülések miatt.

A bíróság az indoklásában egyértelműen kimondta: az áldozatok teljesen vétlenek voltak a balesetben. Ennek volt a legnagyobb szerepe abban, hogy súlyosabb ítélet született másodfokon, mint első fokon.

Jogerősen ugyanis kilenc évre ítélték, ennek kétharmadának letöltése után szabadulhatott ezen a héten.