Volner nem hallgat tovább: itt az újabb pártszakadás a Jobbikban

Volner János
Hódmezővásárhely, 2018. március 11. Volner János, a Jobbik alelnöke sajtótájékoztatót tart hódmezővásárhelyi kampányútja keretében 2018. március 11-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A párt alelnöke a puccskísérlettel kapcsolatos sajtóértesülésekre reagálva azt írta közösségi oldalán, nyitott kérdésként kezeli jövőjét a Jobbikban. Bejegyzésében védelmébe vette Toroczkai Lászlóékat, ismét nyíltan kritizálta a pártvezetést, és elárulta, miért nem indult a májusi tisztújításon a párt vezető tisztségeiért. A meglehetősen erősre sikeredett Facebook-bejegyzés után aligha van maradása a Jobbikban, ahogy írtuk korábban, küszöbön az újabb pártszakadás.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők alapján megírtuk, hogy Volner János, a Jobbik alelnöke kihasználhatja, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség Sneider Tamás elnökkel szemben párton belül, és egy októberi kongresszuson megkísérelheti átvenni a hatalmat a jelenlegi pártvezetéstől. A politikus napokig nem reagált a vele kapcsolatos sajtóhírekre, tegnap azonban közösségi oldalán hosszú bejegyzésben foglalkozott a Jobbikkal, és saját szerepével. Ahogy az tőle megszokott, meglehetősen kétértelmű üzeneteket fogalmazott meg a pártvezetés, Toroczkai Lászlóék, és a nyilvánosság felé. Most azonban ennél tovább is ment: ezután aligha maradhat a Jobbik tagja.

Volner éppen most Toroczkaiék felé közeledik

Sneider Tamás megbuktatásával kapcsolatban kifejtette, a Jobbik jelenlegi elnökét két évre választotta meg a párt tisztújító kongresszusa, nem októberig – ezzel elvileg arra utalva, hogy nem akarja megpuccsolni a jelenlegi elnököt. Hozzátette, a párt alapszabályából következően kötelessége az országos elnök és az elnökség munkájának segítése.

– vette védelmébe a Jobbikban árulóknak tartott politikusokat, ami nem az utolsó meglepő kiszólás volt írásában. Volner bejegyzésében azt írta, hibát követett el azzal, hogy nem vállalta el az elnökséget, vagy elnökhelyettességet, pedig többen erre bíztatták. Úgy látja, ha az elnöki, vagy az elnökhelyettesi pozíciót elvállalja, akkor talán nem lett volna belső háború, nem lett volna szakadás és sikerült volna megőrizni a Jobbik egységét.

Ezzel a mondatával a mostanában gyakran kibeszélő Volner elismerte, amit a pártvezetés a mai napig tagad: belső háborúk zajlottak a párton belül, amit szakadás követett.

Feltehetően nem fogja megdicsérni a politikust ezért a nyilatkozatáért Sneider Tamás, akinek alkalmasságát Volner nyíltan kétségbe vonta. Volner indoklása szerint azért nem indult el a vezető posztokért, mert úgy látta, Sneider Tamás és Toroczkai László nála ambiciózusabb eredményt vállaltak 2022-re, ezért hátralépett. Annak ellenére döntött így, hogy állítása szerint a Mi Hazánk Mozgalom vezetője nagyon kedves szavakkal kérlelte őt az indulásra a májusi tisztújítást megelőzően.

Bejegyzésében később felidézte, hogy a rossz emlékű tisztújítási kampányt követően egyre többen mentek el a pártból. „Remek, kipróbált emberek, akikkel nem csak párttársak voltunk, hanem - számomra ez még létező valóság - bajtársak is. Olyanok, akikre mindig számíthattam és akiknek bárhol, bármikor hátat fordíthattam." – fogalmazott egyértelműen a politikus a távozókról, majd megnevezte, kit tart felelősnek a történtekért.

Azzal kapcsolatban, hogy ezek után milyen szerep vár rá a Jobbikban, meglehetősen sejtelmesen fogalmazott:

Az írása végén „egy nemzeti értékrendű pártot" preferáló Volner Jánosnak aligha van maradása a posztja után a folyamatosan balratolódó alakulatban. Erősen kérdéses, hogy Toroczkai Lászlóék mekkora lelkesedéssel várják soraikba a folyamatosan lavírozó politikust, hiszen többször csalódtak benne az utóbbi időben.

Mindenesetre ha Volner, és pár jobbikos képviselő otthagyja Sneideréket, akkor egy újabb pártszakadásra kerülne sor, ami súlyos csapást jelentene a már most is lejtmenetben lévő párt számára.

Erre minden esély megvan, hiszen sajtóértesülések szerint Volner közel sem biztos, hogy megkapja a korábban beígért EP-listavezetői posztot, ami sértetté tette őt. Több lap úgy tudja, kigolyózásának legfőbb oka, hogy maga Vona Gábor akar Brüsszelbe ejtőernyőzni.