Nem indult még tanév ennyi új fejlesztéssel

RÉTVÁRI Bence; MÓRA Ferenc
Budapest, 2018. augusztus 17. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata, valamint a Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjak átadási ünnepségén a Pesti Vigadóban 2018. augusztus 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
„Nem indult még úgy tanév, hogy annyi fejlesztés valósult volna meg az oktatásban, mint most” – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence kiemelte, 1,2 millió diák indult a nyári szünet után hétfőn az iskolákba, családjukat olyan mértékben igyekszik támogatni a kormány, amennyire csak lehetséges.

– mondta a politikus. Példaként említette a többi között a második gyermek után járó családi adókedvezmény megduplázását, a csok-ot, a diákhitel elengedését.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár jelezte, hogy a szeptemberi családi pótlékot korábban folyósították az iskolakezdéssel összefüggő költségek enyhítésére.

– tette hozzá Rétvári Bence, hangsúlyozva, Magyarországon minden ötödik gyermek iskolai környezete megújul. A politikus sorolta az elért eredményeket:

  • 26 új uszoda,
  • 20 tornaterem,
  • 8 teljesen új iskola épül,
  • 20 intézményben tantermekkel bővítik a kapacitásokat.
  • Uniós és magyar közös finanszírozásból 125 milliárd forint értékben 550 településen zajlik valamilyen fejlesztés.
  • Magyarországon minden ötödik gyermek iskolai környezete megújul.
  • Több mint egymillió diák ingyenesen kapta a tankönyveket, elsőtől kilencedikig mindenki, efölött a rászoruló diákok.
  • Szociális étkeztetésre 79 milliárdot fordítanak a 2010-es 29 milliárddal szemben.
  • Az elmúlt hónapokban 45 ezer laptopot osztottak ki, 24 ezer táblagép, 5 ezer projektor és 3 ezer egyéb eszköz segíti, hogy a minél inkább korszerűbb tudást korszerű eszközön kapják meg a diákok.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Újpest polgármestere és Grósz Ágnes iskolaigazgató tankönyveket nézegetnek az újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskolában 2018. augusztus 28-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

– emelte ki Rétvári Bence.

– hangzott el.

– jegyezte meg.

„Az elmúlt években átlagosan ötven százalékkal nőttek a pedagógusbérek, egy kezdő pedagógus ma 73 ezer forinttal keres többet, mint 6-7 éve. Egy 20 éve a pályán lévő pedagógus pedig 173 ezer forinttal visz haza többet” – ismertette. Rétvári elmondása szerint az iskolás gyermekekre fordított állami kiadások összességében sosem voltak akkorák, mint a mostani időszakban. 2010-19 között 606 milliárddal fordítottak többet rájuk, mint a korábbi kormányzatok.