Cseh képviselő: Sargentini politikai jelentést akart

Judith Sargentini
Brüsszel, 2017. december 7. Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép Judith Sargentiniről, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselőjéről az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)
Vágólapra másolva!
Sok ellenzője van a Sargentini-jelentésnek, köztük egy korábbi igazságügyi miniszter és számos szaktekintély - mondta Tomas Zdechovsky, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának cseh politikusa az M1-nek adott interjúban szerdán. Azt szeretnék, ha olyan szöveg kerülne eléjük, amely pontosan írja le a magyarországi helyzetet, és nem érzések alapján készült.
Vágólapra másolva!

Többen nagyon erős üzeneteket küldtek Judith Sargentininek - mondta Zdechovsky. Példaként említette, hogy

a jelentés a szakbizottsági szavazáson 19 ellenszavazatot kapott.

A néppárti kéviselő kifejtette, hogy

Judith Sargentini erőltette, hogy politikai célzatú jelentés szülessen, és az ne a magyarországi helyzetet tükrözze,

hanem összességében csak Orbán Viktorral foglakozzon. Tomas Zdechovsky leszögezte: nem fognak olyan jelentést támogatni, amely pártjuk egyik politikusát helyezi pellengérre. A frakció egyharmada úgy érzi,

a jelentés nem pártatlan, ezért vagy tartózkodni fog, vagy nemmel szavaz

- közölte. A cseh politikus elmondta, hogy az Európai Parlamentben sokan tudják, mi történik Magyarországon, látták, mi történt 2015-ben, mi folyik az NGO-k körül, milyen nyomás van egyes egyetemeken és miféle küzdelem van Orbán Viktor és Soros György között.

Judith Sargentini Forrás: MTI/Dominique Hommel

Ezeket viszont csak baloldali szemszögből mutatja be a Sargentini-jelentés.

Ha a jobboldalt nem hallgatják meg, és nincs esély arra, hogy egy végső, semleges kompromisszum születhessen, az az EP szégyene is

- hangsúlyozta a politikus.

Tomas Zdechovsky megjegyezte azt is, hogy egy jelentéstevő

nem hivatkozhat arra, hogy más országban mi a szokás, illetve milyen információi vannak NGO-któl, tények nélkül.

A néppárti politikus szerint azzal a kommunikációval, amelyet Sargentini folytat, nem nagyon lehet elérni a kétharmados többséget.
Ha nem jön létre kompromisszum, nem lesz meg a szükséges többség a plenáris ülésen - vélekedett a politikus.

Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról szóló jelentését, amelyet júniusban fogadott el az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága, a LIBE 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal. A dokumentum szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok.