Ellenzéki szétesés: a Jobbik után szakad az LMP is

Kassai Dániel LMP
Vágólapra másolva!
Egy lapinterjúban Kassai Dániel, az LMP-ből kizárt politikus gyakorlatilag pártszakadással fenyegette meg egykori pártját, és azt mondta, hogy mindenképpen indul a jövőre esedékes önkormányzati választáson, ha lesz LMP-s jelölt, ha nem.
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, az LMP etikai bizottságának júliusi döntésével teljesedett ki a párt válsága. Az etikai bizottság több politikust is megbüntetett. Így többek között Szél Bernadett, korábbi társelnököt, Schmuck Erzsébet kampányfőnököt és Ungár Péter, korábbi elnökségi tagot is eltiltotta meghatározott időre pártbeli vezető tisztségek viselésétől. A legrosszabbul Kassai Dániel járt, akit kizárták a pártból, mert körzetében visszalépett Kunhalmi Ágnes, szocialista politikus javára. Kassait a párt Hadházy Ákos, korábbi társelnök nevével fémjelzett belső ellenzékéhez sorolták, ahhoz a csoporthoz, amelyik bőszen támogatta a minél szélesebb körű ellenzéki összefogást.

Ismert, miután eltávolították az LMP-ből, Hadházyval összefogva egy rossz üzenetű népszavazási kezdeményezést jelentettek be a nekik nem tetsző médiumok megrendszabályozására. A partvonalra került politikus egy mai interjúban a hvg-ben csapott vissza egykori pártjának.

Bosszú: a pártból kizárt Kassai megfenyegette az LMP-t

A beszélgetés elején Kassai elismerte, hogy a kampány alatt is voltak feszültségek a párton belül az összefogáspártiak és különutasok között. Majd a párt kongresszusi és egyéb határozataival szembenő visszalépéséről elárulta:

A történet pikantériája, hogy a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos éppen egy sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megrekedtek az ellenzéki tárgyalások, miközben Kassai egy másik helyszínen visszalépett a jelöltségtől, Kunhalmi javára. A hvg.hu-nak ezt úgy magyarázta a politikus, hogy a két esemény egy időben való megtartása „teljesen véletlen volt", mert „a tagság soha nem értesült a pontos időpontokról." Kassai szerint nem volt bűn visszalépni (kongresszusi döntés volt külön ennek tilalmáról), mert ezzel is „levették a társadalmi nyomást az LMP válláról." Az erősen sértődött Kassai leszögezte, nem lenne ismét tagja az LMP-nek. Arra a kérdésre, hogy ha a párt ellen megindított pert megnyerné, és visszakerülne a szervezetbe, akkor mit lépne, az interjú legérdekesebb mozzanatként a következőket felelte:

Vagy kilépek, vagy létrehozok egy párton belüli belső ellenzéket azokkal az emberekkel, akik nem tartják jó iránynak azt, amit a jelenlegi LMP követ.

Kassai Dániel, az LMP-ből kizárt politikus Forrás: Facebook

A balliberális portál munkatársa úgy reagált, hogy a belső ellenzék létrehozása könnyen pártszakadáshoz vezethet.

– válaszolta Kassai, aki egyúttal tagadta, hogy politikai motivációból tenne ilyet. Nehéz ezt másképp értelmezni, minthogy az LMP korábbi társelnökének, Hadházy Ákosnak a bizalmasa egyrészről megzsarolta a zöldek jelenlegi vezetését, másrészről

  • továbbra sem tudja elengedni az LMP-t, annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt az ellenkezőjét állítja;
  • pártszakadás árán is képes lenne visszatérni egykori pártjába, amiből az következik, hogy erősen dolgozik benne a bosszú.

Kassai továbbá hangot adott annak, hogy mindenképpen elindul a jövőre esedékes önkormányzati választáson, akár lesz LMP-s induló, akár nem.