A lét a tét: a Jobbik átveri a szavazókat a tiszavasvári időközi választáson

Badics Ildikó Fülöp Erik
Vágólapra másolva!
Az egykori radikális párt az elmúlt időszak bevett balliberális trükkjéhez folyamodott a most vasárnapi tiszavasvári polgármester-választás előtt: a pártlogót nem vállalva, egy függetlennek álcázott jelölt mögé álltak be, aki valójában ezer szállal köthető hozzájuk. A Jobbik ismét megpróbálja átverni a választókat, ami a szempontjukból valamelyst érthető: a lejtmenetben lévő párt egy régóta ápolgatott szimbólumát, a „Jobbik fővárosának” mítoszát veszítheti el. Utolsó utáni esély, a párt számára a lét a tét.
Vágólapra másolva!

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak Tiszavasváriban, mert a város eddigi vezetője, Fülöp Erik parlamenti mandátumot szerzett az áprilisi voksoláson. A jobbikos politikus ugyan alulmaradt kormánypárti kihívójával, Vinnai Győzővel (Fidesz-KDNP) szemben a tiszavasvári körzetben, a jobbikos listán való előkelő helyének köszönhetően bejutott a törvényhozásba. Mivel a két pozíció összeférhetetlen egymással, a jobbikos politikusnak választania kellett: vagy folytatja a városvezetést, vagy beül az Országgyűlésbe. Fülöp az utóbbi mellett döntött, ennek következtében megüresedett a polgármesteri szék, amiért megindult a politikai harc.

Az időközi választás tétje azért nagy, mert a Jobbik mindig is kiemelt figyelmet szentelt a városnak, a párt egy időben Tiszavasváriban kívánta bizonyítani kormányzóképességét.

Amikor a 2010-es önkormányzati választáson az akkor még radikális Jobbik a szocialistáktól elhódította a települést, Vona Gábor, akkori pártelnök nagy lelkesedésében „a Jobbik fővárosának” nevezte a várost. „Mintavárossá tesszük azt a települést, amelyet mi vezetünk” – hangzott Vona első ígéreteinek egyike. De mint oly sok fogadalma, ez sem vált valóra: a jobbikos vezetés alatt enyhén szólva nem köszönt rá a jólét a városra, a legtöbb helyi szerint a közbiztonság helyzete tovább romlott, a romák és a nem romák közötti feszültséget pedig nem tudta csökkenteni a városvezetés. Nem csak ezek az akadályai annak, hogy a Jobbik álma, Tiszavasvári mintavárossá való varázsolása nem fog beteljesülni: a most vasárnapi voksoláson egyedül a kormánypárti Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP) vállalta a pártlogót, jobbikos jelölttel nem lehet majd találkozni a szavazólapon. Ebből az következne, hogy a népszerűségi mutatókat tekintve erősen lejtmenetben lévő Jobbik elengedte „fővárosát”, azonban erről szó sincs. A folyamatosan balra tolódó Jobbik tipikusan balliberális trükköt húzott elő a tarsolyából: egy magát függetlenként definiáló jelölt mögé álltak be, aki nagyjából annyira független, mint Soros György Helsinki Bizottsága.

Hüpp-hüpp-hüpp-barba (balra?)-trükk

A Nemzeti Választási Iroda honlapján fellelhető adatok szerint öten pályáznak Tiszavasvári vezetésére, közülük Szőke mellett Badics Ildikó, a jobbikos önkormányzat jegyzője számít a megmérettetés esélyesének.

A „válasszon helyi szakembert a város élére” szlogennel kampányoló Badicsot függetlenként vették nyilvántartásba, és a választási kampányában következetesen függetlenként határozza meg magát. Csakhogy ezzel több probléma is van.

Erősen kilóg a lóláb, hiszen a nyolcéves jobbikos irányítást követően a polgármester-aspiránsnak az a legfontosabb kampányeleme, hogy „a városnak a megkezdett úton kell továbbhaladnia” üzenettel népszerűsítse magát. Nem ez az egyetlen olyan jel, amely erősen megkérdőjelezi a politikus függetlenségét. Badics hivatalos kampányvideójában feltűnik a város korábbi vezetője, Fülöp Erik, aki ki mást, mint „a rendkívül talpraesett szakembert”, Badicsot ajánlja a tiszavasváriak figyelmébe a vasárnapi választáson.

A Jobbik jelenlegi parlamenti képviselője a felvételen elmondja, hogy több mint nyolc évig együtt dolgozott Badiccsal együtt az önkormányzatban. Ezt számos közös kép is alátámasztja.

Fülöp Erik, Tiszavasvári korábbi polgármestere, és Badics Ildikó, a város jegyzője közösen köszöntik a település idős tagjait Forrás: Origo

Hogy mekkora a választás tétje a Jobbik számára, azt jól mutatja, a kényes ügyekben rendszerint megnyilvánuló Varga-Damm Andrea sem maradt néma a témában. A Jobbik jelenlegi országgyűlési képviselője, Simicska Lajos korábbi ügyvédje nem rejtette véka alá véleményét, és egyenesen úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy Badicsot kell megválasztani tiszavasvári polgármesternek.

Az csak hab a tortán, hogy a tiszavasvári közmunkaprogramot irányító Zagyva György Gyula és Badics Ildikó csaknem egy hónapja közösen nyilatkozott meglehetősen pozitív hangvételben a Mifelénk, Tiszavasváriban! nevű oldalnak. Ismert, Zagyva korábban a Jobbik parlamenti képviselője volt, számos botrány fűződött a nevéhez. 2014 júniusában a bíróság jogerősen elítélte, mert karikás ostorral fenyegetett meg újságírókat. Helyi információk szerint a településen két éve Zagyva irányítja a közmunkaprogramot, aki kifejezetten emiatt költözött ide. A jobbikos önkormányzat hosszú ideig ingyenlakást biztosított számára, de a közfelháborodás hatására néhány hónapja az egyik helyi jobbikoshoz köthető ingatlanba költözött át.

Tiszavasváriban a lét a tét a Jobbiknak

Nem véletlen, hogy a Jobbik a balliberális pártokat megszégyenítő cselhez folyamodott a tiszavasvári időközi előtt. Ha egyszerűen kellene összefoglalni ennek indokát, akkor úgy lehetne megfogalmazni, hogy a párt számára a lét a tét, ezúttal nem hibázhatnak. Mivel Sneider Tamásék népszerűségi mutatatói a választási vereség és Vona Gábor visszavonulása óta látványosan csökkentek, ezért az elmúlt időszak időközi választásain jellemzően anyagi problémákra hivatkozva nem indultak el, szerették volna elkerülni az újabb kudarcokat.

Tiszavasvári beleillik a sorba, hiszen a Jobbiknak továbbra sincs önbizalma megmérettetni magát egy voksoláson, ezért inkább az ellenzék által jól bejáratott módszerhez folyamodtak: beállnak egy függetlennek álcázott jelölt mögé, aki valójában hozzájuk köthető.

Ugyanis, ha a vasárnapi voksoláson nem tudnak nyerni, azzal a Jobbik egy újabb szimbólumát veszti el. Ez pedig egyértelműen rámutatna arra, hogy a Vona Gábor által erőltetett néppárti irányváltás mekkora károkat okozott. A Jobbik vezetése ezért a „független trükkel” nem akart esélyt adni az újabb lebőgésnek. Hiszen, ha az általuk preferált és ezer szállal kötődő Badics nyer, akkor pártmédiájukban világgá fogják kürtölni, hogy a város megmaradt jobbikosnak. Ha viszont a fideszes Szőke Zoltán lesz a város új vezetője, akkor felteszik a kezüket, mondván, nem is volt a pártnak jelöltje.