Alkotmányjogász: Ami történik, az durva beavatkozás a magyar viszonyokba

Vágólapra másolva!
Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a Sargentini-jelentés körül kialakult helyzetet úgy lehetne összefoglalni, hogy ami történik, az hatalommal való visszaélés, durva beavatkozás a magyar viszonyokba.
Vágólapra másolva!

Ifjabb Lomnici Zoltán kedden az M1 csatornán azt mondta, nyilvánvaló, hogy az Európai Parlamentnek erre nincs joga.

- mondta.

A keddi EP-vitáról azt mondta, nem volt kíméletes az a „bevándorláspárti politikustömeg” – amely már korábban is kifejezte Magyarországgal szembeni ellenérzését – sem az országgal, sem a kormányzat jelen lévő képviselőivel szemben.

– mondta.

A jelentéssel kapcsolatos problémáit sorolva azzal kezdte: „A folyamatnak nincs meg a jogi háttere. Elkészült egy jelentés, amelynél a kormányfő is hangsúlyozta, hogy hivatalos delegáció nem járt Magyarországon, nem konzultáltak a kormánnyal. Ráadásul sem a LIBE-bizottság ülésén, sem az EP-ben nem biztosították a magyar kormánynak, hogy megfelelően védekezhessen”.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint az EB és az Európai Tanács képviselője is gyakorlatilag „felsorakozott Judith Sargentini mögött”.

- mondta.

Szerinte „a jól kipróbált Soros-emberek”, köztük a baloldali Malin Björk, a liberális Sophia in 't Veld vagy Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője „személyeskedtek, durván támadták” a miniszterelnököt és Magyarországot.

- mondta ifjabb Lomnici Zoltán.

A nap folyamán tartották a vitát a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentésről az EP plenáris ülésén. A parlament szerdán szavaz a testület illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, és ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.