Sokan kiálltak Magyarország mellett Strasbourgban is

2018.09.13. 06:58

Rengeteg EP-képviselő állt ki Magyarország mellett a Sargentini-jelentés vitájában. A 888 gyűjtötte össze a legjelentősebbeket.

A külföldiek

A lengyel konzervatív, kormánypárti Ryszard Antoni Legutko arról beszélt, hogy ez egy elfogult jelentés. Azt a kérdést tette fel:

Miért van az, hogy bizonyos gyakorlatot tolerálunk saját országainkban, miközben ugyanazt számonkérjük és követeljük a magyaroktól, hogy változtassák meg saját törvényüket? Szerintem ez teljes mértékben elfogadhatatlan!

Honfitársa és frakciótársa, Marek Jurek ezt mondta:

Én azt gondolom, hogy az Európai Unió a felbomlás állapotában van, éppen az olyan viták miatt, mint ez a mai. Méghozzá azért, mert ki akarjuk zárni Magyarországot az Európai Unióval kapcsolatos vitából.

A brit Brexit-mozgalom vezére, Nigel Farage (Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoport) ezt üzente a magyaroknak:

Meg akarják fosztani önöket a szavazati joguktól, az európai forrásoktól, csak azért, mert volt merszük kiállni Soros Györggyel szemben, aki 15 milliárd dollárt fektetett abba, hogy leépítse a magyar nemzetállamot és romba döntse a magyar demokráciát, és emellett támogatta az illegális bevándorlást is.

Farage frakciótársa, a francia Nicolas Bay arról beszélt, hogy a magukat a demokrácia védelmezőinek kikiáltók nem tartják be a demokrácia szabályait.

Az EU szörnyű ideológiáival szemben, ön az, miniszterelnök úr, aki a valódi védelmezője az európai civilizáció értékeinek a tegnap kommunistáival és a ma globalistáival szemben.

– mondta Orbán Viktorhoz fordulva.

Az angol James Carver visszautasította azt a hazugságot, hogy a magyar kormány vagy Orbán Viktor cigányellenes lenne, emlékeztetve arra, hogy éppen a Fidesz egyik képviselője roma származású.

A német Jörg Meuthen, az AfD képviselője is Orbán Viktorhoz fordult:

  Orbán úr! Legyen bizonyos abban, hogy nagyon sok millió német áll ön mögött és az ön politikája mögött, a konzervatív, szabad európai értékek mögött.

A holland szabadságpárti Auke Zijlstra ezt mondta:

Ez az állásfoglalás egy támadás Magyarország, mint szuverén állam ellen. A Sargentini-jelentés teljesen antidemokratikus. (...) Orbán Viktor megállította az illegális migrációt, ezzel jobban védve az európai értékeket, mint maga, az Európai Bizottság. Orbán sokkal több gerinccel rendelkezik, mint az unió legtöbb tisztviselője.

A szlovák konzervatív Branislav Skripek az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlította:

Eltérő vélemények vannak Európán belül. És 40 év kommunista elnyomás után, mi azt reméltük az EU-tól, hogy véget ér a türannisz rendszere. De úgy látjuk, hogy Európa ennek ellenére mégis a rossz irányba ment tovább.

A francia Aymeric Chauprade, hogy Európa folyamatosan a saját legitimitását rombolja le.

Ugyanis a népek demokráciájában a népek választják meg vezetőiket. Európa viszont azt szeretné, hogy a választások ellenére, bizonyos felülről jövő elvek érvényesüljenek.

Az olasz Mara Bizzotto hősnek nevezte Orbán Viktort:

Tisztelt Orbán úr! Ön egy hős, aki a szabadságért és a szolidaritásért küzd az új Szovjetunió (EU) ellen. Magyarországot megtámadta az az Európa, melyet a bankok és Soros tart a markában.

A finn Jussi Halla-aho azt mondta:

Az Európai Parlament szerint a magyar kormány valódi bűne az, hogy meg akarja védeni az országot a pusztító, harmadik világból érkező tömeges bevándorlástól. A magyar kormány és a magyar szavazók többsége nem szeretnék megismételni azokat a katasztrofális hibákat, melyeket Nyugat-Európában ejtettek.

A francia Bernard Monotis Orbán Viktorhoz fordult:

Miniszterelnök úr! A magyar nép saját kultúrájára és identitására nagyon is büszke. Ezt ön védje meg! Ön egy patrióta és egy igaz európai, aki hiteles alternatíva Junckerrel, Merkellel és Macronnal szemben!

Az osztrák szabadságpárti Harald Vilimsky is hősnek nevezte Orbán Viktort:

Politikai bűnözőnek próbálják beállítani Orbán urat, de az igazság az, hogy Orbán miniszterelnök úr egy európai hős, aki megállította a migrációs hullámot. Ő volt az egyetlen, aki az európai szabályokat betartotta és végrehajtotta.

A dán Anders Primdahl Vistisen a brüsszeli elitet figyelmeztette:

Ha folytatódnak az unió támadásai Magyarország, Lengyelország vagy Olaszország ellen, az egyetlen eredmény, amit elérnek, hogy az európaiak az egész európai folyamatot fogják megkérdőjelezni. Nem azért vagyunk itt, hogy egyesítsük Európát? Hinnünk és bíznunk kell a magyar emberekben, hiszen ők választották meg ezt a kormányt, hogy vezesse az országukat.

A svéd Peter Lundgren sokak véleményét foglalta össze:

Rémisztő azt látni, hogy a Sargentini-félék mit csinálnak demokratikusan megválasztott vezetőkkel itt, az Európai Parlamentben. Ez az egész jelentés egy összeollózott anyag!

A szlovén Milan Zver, az Európai Néppárt képviselője lelkiismeretére hallgatva ezt mondta:

A jelentés több olyan témát is érint, mint pl. a közoktatás, amely a szubszidiaritáshoz tartozik, és nem uniós kompetencia. Azért jó lenne tudnunk, hogy hol van az európai parlamenti mandátum határa. Arról miért nem beszélünk, hogy Szlovákiában és Máltán újságírókat gyilkoltak meg? Akkor Sargentini asszony keze érdekes mód nem izzad a hetes cikkely bevezetéséért...

A szintén néppárti horvát Marijana Petir a magyar kormány érdemeiről beszélt:

Figyelembe kell vennünk, hogy a mai magyar kormány rendbe tette az államháztartást, csökkentette a munkanélküliséget, és nagy gazdasági növekedést ért el. Magyarország a Közel-keleti keresztényüldözés ellen is fellépett. Magyarország tehát segít a bajbajutottakon. (...) A hetes cikkely bevezetése nem helyes lépés, és nem megoldás arra, hogy megőrizzük Európa egységét.

Az olasz Mario Borghezio 1956-ra emlékezett:

Én kisgyerek voltam, mikor a tévén keresztül követtem az eseményeket, mikor az oroszok páncélosokkal rohanták le Magyarországot. Az ön harca, Orbán úr, engem kicsit az '56-os szabadságharcra emlékeztet. A szabadságért vívott harc ez. A magyar nép nevében. Folytassa, kérem!

A görög Lampros Fountoulis is diktatúrához hasonlította az Európai Uniót,

Amit ma láttunk, az egy nagyon veszélyes kísérlet az uniós vezetők részéről arra, hogy aláássák egy tagállam függetlenségét, és ráerőltessék saját gondolataikat egy szuverén államra. Brüsszel rá akarja erőltetni politikáját Magyarországra, de ez az unió alapelvei ellen szól. Nem szabad beavatkozni egy szuverén tagállam belügyeibe!

És a magyarok

És persze ne feledkezzünk meg azokról a magyar képviselőkről sem, akik kiálltak hazájukért:

Szájer József

Gál Kinga

 Járóka Lívia

Kósa Ádám

Morvai Krisztina