Orbán Viktor beszéde nyitja hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakát

ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. május 18. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát, az első, háromnapos ülés Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indul.
Vágólapra másolva!

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat alapján a Ház az első héten hétfőn és kedden ülésezik, majd azt követően - megszokott munkarendjének megfelelően - csak hétfőn ül össze.

Az első ülésnapon - még a kormányfő napirend előtti felszólalását megelőzően - a közelmúltban meghalt Bethlen István volt MDF-s országgyűlési képviselőre emlékeznek, míg Ritter Imre német nemzetiségi szószóló az augusztusban meghalt Heinek Ottóról, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökéről emlékezhet meg öt percben.

A képviselők ezt követően megválaszthatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, ők eredményes döntés esetén esküt is tesznek.

Az Országgyűlés várhatóan igazolja Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mandátumát, elődje, Simani Silva még nyár elején mondott le parlamenti helyéről.

Az ülésnap interpellációkkal és azonnali kérdésekkel zárul.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 18-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kedden a napirend előtti felszólalások után a szerzői jogi törvény módosítása mellett nemzetközi egyezményeket tárgyalnak a képviselők.

Megvitatják a kereskedelmi törvény módosítását, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt, a napi fogyasztási cikkek árusítását a mérleg szerinti eredményhez kötő rendelkezéseket hatályon kívül helyezzék.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére kerül a Ház elé a földművesek emléknapjáról szóló országgyűlési határozati javaslat.

Az emléknap szeptember 17-én, a kisparaszti családból származó Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapján lenne.

A szeptember 24-i ülésnapon a napirend előtti felszólalások után csak kérdések hangzanak el, illetve ismét lesz azonnali kérdések és válaszok órája.

Az őszi ülésszak zárása a december 10-ei héten várható.