Áldozata buktatta le a soroksári gyilkost

soroksári gyilkosság
Öt éve gyilkolták meg Gyurik Krisztinát.
Vágólapra másolva!
A helyszínen hagyott vérnyomokban talált DNS alapján sikerült megtalálni R. Szilvesztert. A férfit azzal gyanúsítják, hogy ő volt az, aki 2013 szeptember 25-én megtámadta, megerőszakolta és meggyilkolta a Soroksáron kocogó Gyurik Krisztinát. A férfi azt mondja, járt a helyszínen, de ő csak meg akarta védeni az asszonyt, így kerülhetett a vére a gyilkosság helyszínére. Az áldozat védekezett, és több sebet ejtett a gyilkoson; több DNS-mintát is találtak a helyszínelők a testén és a bokros területen is, ahol Gyurik Krisztinát megtalálták. 
Vágólapra másolva!

A 36 éves családanya, Gyurik Krisztina hetente háromszor futotta le a 7,5 kilométeres távot körülbelül 45 perc alatt. A tragédia napján 18:00 órakor indult el kocogni az Újélet utcai családi házukból. Amikor már másfél órája haza kellett volna érnie, aggódó férje a keresésére indult. Mivel sehol se találta, szólt a rendőröknek.

Öt éve gyilkolták meg Gyurik Krisztinát Forrás: Bors/Fejér Bálint

Az asszony holttestét éjjel 1:40-kor találta meg egy rendőrkutya egy bicikliút melletti bokros területen.

Azonnal megállapították, hogy gyilkosság történt. DNS-mintát vettek a helyszínen, ez buktatta le később a gyilkost. Petőfi Attila vezérőrnagy a nemrég megtartott sajtótájékoztatón azt mondta, az egyezés miatt a bizonyítással már nem lesznek gondok az eljárás során.

Itt találták meg Gyurik Krisztina holttestét Forrás: Bors/Fejér Bálint

A rendőrség a gyilkos személyében egy olyan hajléktalant keresett, aki korábban a környéken élt, de akkoriban már nem ott töltötte a mindennapjait. És egy erőszakos természetű, biciklivel közlekedő férfit. Összesen 1847 embertől vettek DNS-mintát és mindet összehasonlították a helyszínen talált mintákkal.

Nemrég egyezést mutatott a teszt eredménye. A rendőrség megtalált egy 40 éves férfit, aki betörések miatt került börtönbe egy hónappal a gyilkosság után.

A férfit bevitték kihallgatásra. Először megtagadta a vallomástételt, de amíg az ügyvédjére vártak, kihallgatáson kívül elmondta a rendőröknek, hogy a gyilkosság estéjén éppen arra biciklizett, ahol Gyurik Krisztina futott. Meglátta, hogy a bokrok között egy férfi egy nőt bántalmaz. Állítása szerint leszállt a bicikliről és megpróbált segíteni a nőnek. Megütötte a férfit, verekedni kezdtek.

Azt mondta, a keze az ütéstől vérzett, így kerülhetett a DNS-e a helyszínre.

Majd azt is hozzátette, hogy nem tudja,

mi lett a nővel, mert ezek után ő otthagyta őket.

Ellenállt, ameddig tudott

A támadáskor Gyurik Krisztina is védekezett, ezzel több sebet ejtett a gyilkosán. A férfi viszont felülkerekedett rajta. Előbb megerőszakolta, majd egy kötéllel megfojtotta.

- mondta el a Borsnak a kriminálpszichológus, Végh József, aki hozzátette, hogy Gyurik Krisztina harciasságának köszönhetően sikerült azonosítani a gyilkost.

A kriminálpszichológus szerint a kettejük küzdelme akár tizenöt percig is tarthatott.

Az R. Szilvesztert védő dr. Lichy József a Borsnak arról beszélt, hogy a nyomozati anyagokra vár, nemsokára meg is kapja ezeket a rendőrségtől. Ebből kiderülhet, hogy pontosan mi áll az úgynevezett hemogenetikai vizsgálatban. A férfi vallomást még nem tett, de az ügyvéd szerint hamarosan erre is sor kerülhet.