Leleplezte magát az LMP: végleg a Soros-Sargentini jelentés mellé álltak

Keresztes László LMP társelnök
Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke
Vágólapra másolva!
Az LMP országgyűlési képviselői nem gombot fognak nyomni a Fidesz határozati javaslatára – derült ki egy tegnapi lapinterjúból. Ha végigvesszük a párt kommunikációs kálváriáját a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán, akkor arra juthatunk, hogy a Jobbiknak komoly kihívója akadt a politikai tiki-taka területén. Csak éppen mindkét párt öngólokat rúg.
Vágólapra másolva!

„Nem szavazza meg az LMP a Fidesz határozati javaslatát a Sargentini-jelentés elítéléséről” – nyilatkozta Keresztes László Lóránt a párt férfi (és jelenlegi egyetlen) társelnöke az LMP-közeli Azonnali.hu-nak. A politikus legújabb álláspont-változtatását azzal indokolta, hogy a kormánypárti javaslatból süt, hogy a miniszterelnök mindent tagad, ami a Soros-Sargentini jelentésben van, mert szerinte a jelentést kizárólag a kormány migrációval kapcsolatos álláspontja miatt fogadta el az Európai Parlament. Ez pedig nem jelent mást, hogy az LMP országgyűlési képviselői – bár az ezzel kapcsolatos vitában részt vesznek majd, de – nemet fognak nyomni a Fidesz határozati javaslatára. Nehéz ezt a lépést másképp értelmezni, minthogy ezzel

nyíltan a Soros-Sargentini-jelentés és az európai elit mellé álltak Magyarországgal szemben.

Érdemes egy pillantást vetni az LMP kálváriájára Sargentini-ügyben! A zöldek olyan kommunikációs tiki-takát indítottak be, amire joggal lehet irigy Vona Gábor és a Jobbik:

  • Demeter Márta, a párt parlamenti képviselője a HírTV-nek (2018. szeptember 1.): „az LMP nem támogatja majd az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentés elfogadását. A jelentés nem tudta teljes körűen feltárni a helyzetet, nem jelent megoldást, ezeket a problémákat nekünk, itthon, Magyarországon kell tudni megoldani."
  • Meszerics Tamás, a párt EP-képviselője (2018. szeptember 1.): „nem értesültem róla, hogy a pártban döntés született volna a kérdésben, az EP-szavazáson én döntök majd. A jelentéssel önmagában semmi jelentős probléma nincsen.”
  • Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke (2018. szeptember 5.): „elvárható lenne, aki listán szerzett mandátum alapján képviseli a pártját az EU-ban, az kövesse a párt irányvonalát. Marhaság az, hogy aki megszavazza a Sargentini-jelentést, az hazaáruló."
  • az LMP online szavazást indított a kérdésben, hogyan voksoljon az egyetlen EP-képviselőjük a Soros-Sargentini jelentés szavazásán. (2018. szeptember első hete)
  • Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője (2018. szeptember 9.): „fel fogjuk szólítani EP-képviselőnket, miként szavazzon!"
  • Meszerics Tamás, a párt EP-képviselője nem vett részt a Soros-Sargentini-jelentés szavazásán, így az LMP nem foglalt állást a Magyarország szempontjából fajsúlyos ügyben (2018. szeptember 13.)
  • LMP-közlemény a szavazást követően (2018. szeptember 13.): „Az, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került, kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz hibája és felelőssége. (...) A jelentés számtalan pontos és súlyos megállapítást tesz a magyar jogállam állapotával kapcsolatban."
  • az LMP nem vett részt a Gyurcsány Ferenc által meghirdette kormányellenes tüntetésen (2018. szeptember 15.): „Inkább szemetet fogunk gyűjteni Gazdagréten...”
  • Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke (2018. szeptember 22.): „Nem szavazza meg az LMP a Fidesz határozati javaslatát a Sargentini-jelentés elítéléséről." Indoklás: a magyar kormány szerint a migrációspolitikája miatt büntették meg Magyarországot, és „ez nyilvánvalóan marhaság."

Miért van olyan érzése az embernek, mintha az LMP alaposan taktikázna a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán? Ebből is elképesztően szép öngól lesz.