Indul a fűtési szezon

kéményseprők munka közben Bakk Attila Foglalkozás HÉTKÖZNAPI kéményseprő kéménytisztító kefe kerékpározik tisztítókefe
Debrecen, 2014. június 18. Tisztítókefe Bakk Attila, a FÜTESZ Hajdú-Bihar Megyei Fűtéstechnikai és Szolgáltató Kft. kéményseprőjének kerékpárján Debrecenben 2014. június 18-án. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete szerint az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása miatt június 30-át követően hét megyében financiális okok miatt leáll a kéményseprő-ipari közszolgáltatás, amely Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében összesen 842 települést érint majd. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás a hétvégén hűvösre fordult, és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad. A hidegebb időjárás miatt több háztartásban is befűtenek a napokban. A katasztrófavédelem közleményében a fával fűtőket figyelmeztette.
Vágólapra másolva!

Az alábbi tanácsok figyelembevételével mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid-mérgezések elkerülhetőek:

  • A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.
  • Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét.
  • A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, arra időpontot kell foglalni.
  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről.
  • Tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.
  • Az alábbi linken található érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket! http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf
  • Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf
  • Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.
  • Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.
  • A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat.

Miskolcon már megkezdte a távfűtést a hőszolgáltató társaság, miután az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése alapján a napi középhőmérséklet egy napon keresztül 10 fok alatt, vagy három egymást követő napon 12 fok alatt marad.

A természetes energiát biztosító, Miskolcot szintén távhővel ellátó PannErgy Nyrt. azt közölte az MTI-vel, hogy a geotermikus erőmű nyári karbantartási munkálatai a tervek szerint befejeződtek.