Orbán Viktor: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. szeptember 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a 2018-as szakmák Európa-bajnoksága megnyitó ünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. szeptember 25-én. A kétévente megrendezett EuroSkills versenyen a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért, a háromnapos, szeptember 26. és 28. közötti budapesti döntőn 28 ország 600 versenyzője méri össze tudását 37 szakmában 500 szakértő és zsűritag előtt. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor mozgalmas napot tudhat a háta mögött. Előbb Szolnokon mondott beszédet a Béres új üzemének átadásán, majd meglátogatta a Szolnoki Szigligeti Színházat is. A miniszterelnök kedden az EuroSkills Budapest 2018 a szakmák Európa-bajnokságának ünnepélyes megnyitóján is ott volt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök kedden az EuroSkills Budapest 2018 – a szakmák Európa-bajnokságának ünnepélyes megnyitóján azt mondta,

Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le versenyhátrányát.

Orbán Viktor azt mondta, a fiatalok valójában sorsdöntő mérkőzés részesei, melyet a világ különböző földrészei vívnak egymással.

Mint mondta, Európa öregszik, népessége fogy, ezért komoly versenyhátrányban van.

„Ezt a hátrány kiváló szakemberek képzésével dolgozhatjuk le, vagyis Európa akkor nyeri vissza újra az erejét, ha mi neveljük fel és képezzük ki a világ legjobb szakmunkásait.

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a 2018-as szakmák Európa-bajnoksága megnyitó ünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. szeptember 25-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Magyarországnak világszínvonalú munkásai vannak, akikre büszke az ország, és akiket megbecsül.

– mondta.

Azt is mondta, ahogy a szakmáknak, úgy az életnek is van matematikája.

Ha megszületnek és vannak fiatalok, de úgy érzik, nincs jövőjük, akkor az országuknak sincs jövője. Ha az országoknak nincs jövője, akkor Európának sincs, és eltűnik minden, ami kétezer év alatt a földrészen létrejött.

A miniszterelnök arra kérte a fiatal szakmunkás versenyzőket, hogy vállalják a tanulást, a munkát, a hazájukat, és mindezért küzdjenek.

Beszédében idézte az alaptörvényt, mely szerint bízunk a fiatal nemzedékek elhivatottságában, hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.

– mondta.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a megnyitón elmondta, hogy a kamarának nagy büszkeség és kihívás az EuroSkills rendezvény megszervezése, hiszen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője, 500 szakértő van jelen. A Hungexpo területén 60 ezer négyzetméteren folynak a rendezvények, amelyre 80 ezer látogatót várnak.

A kamara elnöke köszöntötte a 150 szponzort és a 700 önkéntest.

Parragh László azt is mondta, ma lezárul a szakképzés múltja, egy új korszak, a szakképzés digitális és modern időszaka születik, amely ötvözi a hagyományok továbbvitelét egy újfajta, kreatív, tudásalapú szemléletmóddal. Ezt hívják szakképzés 4.0-nak, amelyben a gazdaság motorját jelentő vállalatok számára az Ipar 4.0 folyamat jegyében képezik a jövő munkavállalóit.

Az MKIK elnöke arra kérte a szülőket, hogy kísérjék figyelemmel, miben jó a gyermekük, milyen tevékenységben leli örömét, mert abban teljesedhet ki, lehet sikeres.

A kamarának a döntéshozókkal karöltve olyan oktatási rendszert kell működtetnie, amelyben a lehetőségek végtelenítve vannak, átjárást biztosítanak az egyes iskolatípusok, a középfokú és a felsőoktatás, valamint egyes szakmák között.

– mondta az MKIK elnöke.

Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke a résztvevőket köszöntve elmondta, a Euroskills, a szakmák európai versenye ebben az évben ünnepli 10. évfordulóját.

– mondta a WorldSkills Europe elnöke, kiemelve, hogy a budapesti versenyen részt vevő fiatalok szakmai pályafutására hatással lesz ez a rendezvény.

Magyarország, az idei EuroSkills megrendezésével azt bizonyítja, hogy számára fontos a szakmák, a mesterségek megléte, a magyar fiatalok készek országuk építésére és versenyképességének növelésére Európában. Az idei EuroSkills verseny kiemeli azt is, hogy Magyarország elismeréssel tekint azokra, akik szakmai pályafutásként mesterséget választanak – hangsúlyozta.

A EuroSkills lényege, hogy ösztönözi, támogatja a kiválóságot, összeköti a tagjait, az ipar képviselőit, az oktatókat a mesterségek fiatal versenyzőivel.