Szél Bernadett otthagyhatja az LMP-t, mert újabb fegyelmit kapott a nyakába

Szél Bernadett Juhász Péter
Vágólapra másolva!
Egyszer már elítélték, úgy látszik az nem volt elég, jöhet az ismétlés. Az LMP megcsinálta: Szél Bernadett, aki kevesebb mint fél éve a párt miniszterelnök-jelöltje volt, most már egy visszaeső, az etikai bizottsági ülések állandó tagja lett. Napi Magyar Ellenzék.
Vágólapra másolva!

Egy más politikai kultúra megteremtésének céljával megalakuló Lehet Más a Politika szépen-fokozatosan elérte, hogy egy szintre kerüljön a Szovjet Kommunista Párttal, már ami a párton belüli egy főre eső etikai eljárások számát illeti. Tegnap érkezett a hír, miszerint ismét a párt etikai bizottsága előtt lesz jelenése Szél Bernadett, extárselnöknek, ugyanis újabb belső fegyelmi eljárást indítottak ellene. A politikus több baloldali portálnak elismerte, van valóságalapja ezeknek az információknak. A fegyelmi eljárást a korábban fegyelmivel kizárt, majd a pártba mégis visszavett, azonban párttisztségek viselésétől 5 évre eltiltott Sallai R. Benedek kezdeményezte ellene. A vád pedig ezúttal az Széllel szemben, hogy a nyilvánosság előtt kritizálta a pártvezetés politikáját.

  • „Nem volt ráhatásom az LMP döntésére, nemhogy elnökségi tag nem vagyok, de még kongresszuson sem szavazhatok. A véleményem pedig erősen eltér az LMP hivatalos álláspontjától, EP-képviselőként én megszavaznám a jelentést" – írta a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán egy Facebook-bejegyzés alatti hozzászólásában, megkérdőjelezve a párt hivatalos álláspontját a kérdésben. Ez nem feltétlenül meglepő, korábban beszámoltunk róla, hogy Szél középiskolás kora óta kötődik Soroshoz.
  • A balos ATV-nek pedig szintén nem nyilatkozott túl kedvesen Keresztes László Lóránt, a párt jelenlegi társelnökének teljesítményéről: meglátása szerint „politikai öngyilkosság, amit az LMP megenged magának", és úgy látta, az LMP-t könnyebb megpuccsolni, mint vezetni." A pártvezetéstől elhatárolódva később azt mondta, hogy „nem vagyok az LMP vezetője, egy lefokozott tag vagyok, párttagként is másodrendű, még szavazati jogom sincs".

Miután az újabb etikai híre bejárta a sajtót, Szél Bernadett újságírói kérdésre elmondta, arra a kérdésre, hogy kilép-e az LMP-ből, egyelőre nem kíván válaszolni. Ez pedig azt jelenti, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy otthagyja a zöldeket. Hogy nincs minden rendben Szél és az LMP kapcsolatában azt jól mutatja, hogy az utóbbi napokban Juhász Péter, élettársi szakértővel, és a megszűnt Együtt korábbi elnökével mutatkozott, és a rendhagyó eseményről alaposan be is számolt közösségi oldalán:

Visszatérve a helyzet komolyságára, pár mondatban érdemes összefoglalni, milyen állapotok uralkodnak az LMP-ben:

  • Szél Bernadett április 8-áig az LMP miniszterelnök-jelöltje, azaz a párt arca volt, azaz a párt egyik legjelentősebb „tisztségét" töltötte be. A társelnöki tisztségében a választást követően alacsony kongresszusi támogatottsággal megerősített politikus, július 19-én viszont a párt etikai bizottsága elmeszelte, így élményszámba menően kiérdemelte a párttisztségek viselésétől eltiltott pártvezető titulust.
  • Hosszas gondolkodást követően valamennyi párttisztségéről lemondó (aminek viselésétől július óta el volt tiltva) politikus ismét a párt szégyenpadjára került. A legújabb fegyelmi eljárást az a Sallai R. Róbert Benedek kezdeményezte, akit szintén eltiltottak párttisztségek viselésétől.
  • Magyarán a pártisztségek viselésétől eltiltott Sallai R. Róbert Benedek eljárást indított a párttisztségek viselésétől eltiltott Szél Bernadett ellen.
  • Hogy ne teljenek unalmasan az elkövetkező hetek, és ne maradjunk LMP-s etikai eljárások nélkül, a párt egyik legbefolyásosabb pozícióját bíró Kanász-Nagy Máté, országos titkár ellen is fegyelmi eljárás indulhat.

Az elsőre ránézésre totálisan képtelen helyzet mögött valójában egy komoly hatalmi átrendeződés zajlik a pártban, erről itt írtunk korábban. A pártot jó ideje szétfeszíti a kérdés: a régi, balliberális elittel összefogva politizáljanak, vagy különutas politikát folytassanak. Jelen állás szerint utóbbi pártbeli csoportosulás áll nyerésre.