800 ezer forinttal tartja a rekordot a MÁV-nál egy bliccelő

nemzetközi vonatot ellenőrző rendőrök
MÁV vasút vonat rendőr
Nemzetközi vonatot ellenőrző rendőrök. 2016.09.27.
Vágólapra másolva!
Öt év alatt - 2013 és 2018 között - ötmilliárd forintnyi kárt okoztak a jegy nélkül utazók a MÁV-Startnak - közölte a vasúttársaság.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a követelések összesen 90 ezer szabályszegőhöz tartoznak, közülük 54 ezer adósnak csak egy tartozása van a társaság felé.

A legmagasabb tartozás 800 ezer forint, amit egyetlen utas halmozott fel,

aki 56 alkalommal utazott jegy nélkül.

A bírságot kapott bliccelők egyébként egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat - közölték.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A fizetést megtagadóktól a fizetésükből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik. Rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy

egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében.

A vasúttársaság a 2007 és 2012 között kiszabott büntetéseket tavaly értékesítette egy követelésbehajtó cégnek - tették hozzá. A bliccelők száma egyébként folyamatosan csökken: míg 2016-ban 45 ezer, addig 2017-ben már csak 36 ezer nem fizető részére állítottak ki büntetést a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző.