Urmánczy Nándor néhai képviselőnek állítottak szobrot Csepelen

BORBÉLY Lénárd; NÉMETH Szilárd
Budapest, 2018. október 1. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j3) és Borbély Lénárd polgármester (b) leleplezi a százötven éve, 1868. október 1-jén született néhai országgyűlési képviselő Urmánczy Nándor szobrát a csepeli Daru-dombon 2018. október 1-jén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az erdélyi származású Urmánczy Nándor néhai országgyűlési képviselőnek állított emlékművet avatott a XXI. kerületi önkormányzat hétfőn a csepeli Daru-dombon.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a szoboravató ünnepségen arról beszélt, hogy az egykori politikus közéleti tevékenysége rendkívül sokoldalú volt, de valójában

Ezért küzdött egy olyan korban, amelynek farkastörvényei között is mindvégig hitt a nemzet felemelkedésében és az igazság mindenek felett álló erejében - tette hozzá.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Borbély Lénárd polgármester leleplezi Urmánczy Nándor szobrát a csepeli Daru-dombon 2018. október 1-jén. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gondolatai ma is megrendítően aktuálisak, és fontos üzenetet hordoznak az utókor számára - mutatott rá, kiemelve, hogy a mostani kihívások még hangsúlyosabbá teszik a magyarság összekapaszkodásának, a nemzet határokon átívelő lelki egységének jelentőségét és megvédését.

Németh Szilárd hangsúlyozta: lényeges megőrizni egy erős, a jövőben hinni tudó nemzet képét a 21. században.

- hangoztatta.

Urmánczy Nándor magyar volt, aki szenvedélyesen szerette a hazáját - jelentette ki az államtitkár.

Életútját felidézve elmondta, hogy Urmánczy Nándor 1917-ben 49 évesen önként vonult be katonának, és teljesített szolgálatot a bukovinai fronton.

Társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik

- tudatta Németh Szilárd.

Az államtitkár szólt arról, hogy 2013-ban helyreállították a Margitszigeten Urmánczy Nándor emlékpadját, amelyet eredetileg 1942-ben avattak a tiszteletére kedvenc platánfája alatt.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere arra utalt, hogy a

Csepelen igazán először 2012-ben találkoztak a néhai politikus nevével - jegyezte meg.

Czirják Károly, a Maroshévízen mintegy tíz éve működő Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke rámutatott:

az 1945 utáni kormányok mind Magyarországon, mind Romániában arra törekedtek, hogy az utókor elfelejtse az igazi nemzeti érzelmű magyarokak.

Ez azonban szerencsére nem sikerült - fűzte hozzá.

Czirják Károly az ünnepségen köszönetet mondott minden nemzeti érzelmű embernek, aki gondol az elcsatolt országrészek területén élő magyarokra, és segíti őket.

Urmánczy Nándor szobrát Lelkes Márk készítette.

A maroshévízi születésű Urmánczy Nándor (1868-1940) Budapesten vizsgázott le jogból. Az Országgyűlésben 1902 és 1918 között volt képviselő. Több könyvet írt ebben az időszakban.

A Székely Nemzeti Tanács megalakítója volt 1918-ban. 1919-ben kormánybiztosnak is kinevezték.

1928-ban küldöttséget vezetett Lord Rothermere brit sajtómágnáshoz és miniszterhez, aki támogatta az irredenta törekvéseket.

Urmánczy Nándor indítványozására született egyebek mellett a Magyar Hiszekegy, valamint az ereklyés országzászló és az ahhoz kapcsolódó mozgalom.