Felfüggeszthetik a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását

Fekete-Győr András, Soproni Tamás, Momentum Mozgalom
Soproni Tamás és Fekete-Győr András az Origo kinyomtatott cikkével, amelyben arról írtunk, hogy előbbi puccsra készül utóbbi ellen
Vágólapra másolva!
A Párbeszéd és a Momentum Mozgalom nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, ezért az Állami Számvevőszék kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a költségvetési támogatásuk folyósításának felfüggesztését. 
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezte a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit. Az ÁSZ a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK teljesítette az ellenőrzés alapfeltételét azzal, hogy átadta a kért adatokat, így ellenőrzésük új szakaszba léphet.

Nem voltak elérhetőek

A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom viszont

nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető,

ezért az ÁSZ kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a költségvetési támogatásuk folyósításának felfüggesztését, és felszólították a két pártot, hogy soron kívül gondoskodjanak az elérhetőség biztosításáról, és erről 15 napon belül írásban adjanak tájékoztatást. Jelezték továbbá, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében folyamatban van az adatszolgáltatás értékelése.

Fekete-Győr András alakulata egyelőre nem kap pénzt az adófizetőktől Forrás: Facebook

Egy éven belül ellenőriz az ÁSZ

Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás értelmében az április 8-i választást követő egy éven belül ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait.

A kampánypénzek ellenőrzése során a számvevőszék minden esetben utólagos szabályszerűségi ellenőrzést végez,

amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, valamint közzétett adataira alapoz.

Az ellenőrzés lefolytatásához a hiteles dokumentumokat a törvényben rögzített határidőben az ÁSZ rendelkezésére kell bocsátania a jelölő szervezeteknek. A törvény előírja, hogy ha a szervezet a közreműködési, adatszolgáltatási kötelezettségét nem teljesíti, az Állami Számvevőszék kezdeményezheti az ellenőrzött szervezetet megillető költségvetési támogatások folyósításának felfüggesztését.