Elítélték az encsi szocpol csalókat

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett encsi szocpol ügyben 81 embert ítéltek el. A másodfokú ítélet 14 ezer oldal nyomozati anyag, több kötetnyi bírósági irat átvizsgálása után született. A csalók Encsen és Encs környékén jogosulatlanul igényelt lakásépítési támogatásból építettek sokszor használhatatlan házakat.
Vágólapra másolva!

Építési vállalkozók

rászoruló családokat kerestek meg a gyerekeik után járó lakásépítési kedvezmény igénylése miatt. A családoknak néhány százezer forintos összeget ajánlottak, illetve azt ígérték, hogy lakást építenek nekik.

44 csaló kapott 2,4 millió forint és 5,2 millió forint közötti támogatást anélkül, hogy arra jogosult lett volna, ráadásul nagy részüknek a szükséges önerő sem volt meg, mások pedig azért nem kaphattak volna támogatást, mert már volt házuk, ez pedig kizáró ok volt.

A hamis igényléseket legtöbbször a vállalkozók közreműködésével nyújtották be a pénzintézetekhez, majd a műszaki ellenőr vádlottak valótlanul leigazolták az egyes építési munkafázisok meglétét és megfelelőségét.

A házak alacsony készültségi fokig épültek meg, nem voltak közművesítve, hiányzott belőlük a nyílászáró, de az is előfordult, hogy már megépült ingatlant építettek újra.

Kizárólag azok az ingatlanok készültek el megfelelően, melyekbe maguk a vállalkozók és családjaik költöztek.


A törvényszék a másodfokú eljárásban 81 embert ítélt el, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt. Két embernek kell börtönbe mennie.