Volner Jánost kizárták a Jobbik frakciójából, Fülöp és Apáti is távozik

jobbik tépett változat
Vágólapra másolva!
Mint derült égből a villámcsapás érkezett a hír: a Jobbik péntek estig tartó frakcióülésén kizárták a képviselőcsoportból a párt vezetését élesen bíráló Volner Jánost. Két jobbikos képviselő Apáti István és Fülöp Erik is vele tart. Ha a távozó politikusok csatlakoznak Toroczkai László Mi Hazánk Mozgalmához, akkor akár a radikálisok frakcióalapítással is számolhatnak a parlamentben. Az újabb szakadással minden eddiginél nehezebb helyzetbe került a Jobbik. Volner János úgy értékelt, a Jobbik katasztrofális állapotban van.
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, a birtokunkba került egy a jobbikos választókerületi elnökökhöz és szervezőkhöz címzett levél. Ebben a párt elnökségének feloszlatását, és új kongresszus kiírását kezdeményezte Volner János, a Jobbik most már csak volt alelnöke.

A politikus nem támogatta, hogy expártja összeboruljon a baloldallal,

pontosabban a párt vezetése "fúziót" hozzon létre a Jobbik és az LMP között. A Figyelő információi szerint ezt a szándékát a tegnap tartott elnökségi ülésen be is jelentette, ami ezután botrányba fulladt.

A felháborodott hangvételű írásában Volner kikelt továbbá a komplett pártvezetés ellen, komoly kritikákat megfogalmazva az elmúlt időszak jobbikos politikájával szemben.

A politikus az M1-nek megerősítette azt a korábbi sajtóértesülést, miszerint kész átvenni az irányítást a Jobbikban. Az akció nem maradt következmények nélkül: a Jobbik dél körül kiadott, szűkszavú közleményében közölte, hogy a parlamenti képviselőcsoportjuk ma délután rendkívüli frakcióülést fog tartani az ügyben. Hozzátették, hogy az eseményt követően sajtótájékoztatón fognak beszámolni a frakcióülés döntéseiről. Az eredetileg 18 órára beharangozott esemény négy órát csúszott, alaposan megvárakoztatva a jelenlévő újságírókat.

Volner Jánosnak nem sikerült a hatalomátvétel, kizárták a Jobbik képviselőcsoportjából

"Kizárta Volner Jánost tagjai közül a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja péntek délutántól késő estig tartó rendkívüli ülésén,

- ezt Jakab Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és szóvivője jelentette be a tanácskozást követő budapesti sajtótájékoztatón. Mint mondta, Volner János ellen az elmúlt három hónapban kifejtett tevékenysége miatt etikai vizsgálatot kezdeményezett a pártelnökség. Hogy mik is voltak pontosan ezek a tevékenységek, azt nem fejtette ki a jobbikos politikus. Szóba hozta a péntek reggel nyilvánosságra került levelét, ami elmondása szerint csak az utolsó csepp volt a pohárban. Jakab Péter hozzátette, a levélben csúsztatások, valótlanságok nagy számban szerepelnek.

A frakciószavazás eredményét ismertette: Volner kizárását 17-en támogatták, négyen ellenezték, hárman pedig érvénytelen szavazatot adtak le.

Jakab közölte, hogy Apáti István és Fülöp Erik képviselő Volner János kizárásához kötötte távozását, így a pártvezetés mindhármuknak szombat délig adtak időt arra, hogy visszaadják képviselői mandátumukat. Volner korábban jelezte, hogy nem fog eleget tenni a jobbikos pártvezetés kérésének.

Hogyan tovább Jobbik, hogyan tovább radikálisok?

Dúró Dóra után tehát három újabb politikusa hagyta ott a pártot, így már négyen vannak összesen, akik távoztak. A nagy kérdés, hogy Volnerék csatlakozni fognak-e Toroczkai László Mi Hazánk Mozgalmához. Abban az esetben, ha egységes döntést hoznak arról, hogy igen, akkor a radikálisok négy fővel lehetnek jelen az Országgyűlésben.

Ebben az esetben, ha még egy képviselőt sikerülne átállítaniuk Toroczkaiéknak, akkor akár frakcióalapítással is számolhatnak.

Az mindenesetre biztos, hogy a Házszabály értelmében a képviselőcsoportból kilépő honatyák fél évig nem csatlakozhatnak más frakcióhoz, ez idő alatt függetlenné válnak. Bár Volner kizárását megelőzően arról beszélt, hogy nem kíván a Mi Hazánk Mozgalomban politizálni, inkább maradna a Jobbikban, álláspontja azóta könnyen megváltozhatott. A frakciószavazást megelőzően az a hír járta a párt berkein belül, hogy Steinmetz Ádám is ki fog lépni a frakcióból, de ez egyelőre nem következett be. Az már most látszik, hogy kulcsszerep vár rá az elkövetkezendő időszakban.

Volner: A Jobbik katasztrofális állapotban van

Volner János a frakcióülés után úgy nyilatkozott, nem a Jobbikkal,

hanem a párt vezetőségével van konfliktusa, és azzal a politikával, amelyet képviselnek.

Bejelentette, hogy továbbra is a párt tagja kíván maradni. Megismételte azt is, hogy előrehozott tisztújítást szeretne elérni

Szotyori-Lázár Zoltán: Szó sincs politikai ellentétekről!

A feszültség alapjai ugyan korábbra nyúlnak vissza, azonban a legújabb konfliktust Szotyori-Lázár Zoltán szolnoki képviselő, Vona Gábor keresztfia robbantotta ki, aki múlt vasárnap egy komplett menetrendet vázolt közösségi oldalán a baloldallal való együttműködés lehetséges mikéntjéről. A jobbikos politikus Volner kizárása előtt közvetlenül, miután már kiszivárgott a levél, úgy fogalmazott közösségi oldalán egy bejegyzése alatti hozzászólásban, hogy

szó sincs konfliktusról!

Hozzátette, hogy Volner a beteljesületlen ambíciók miatt ment neki Sneider Tamáséknak.

Bana Tibor a kemény tisztogatásról: Megtisztult a Jobbik frakciója!

Közösségi oldalán a párt alelnöke, Bana Tibor úgy fogalmazott Volner kizárása, valamint Apáti és Fülöp frakcióból való kilépése kapcsán, hogy "megtisztult a Jobbik frakciója." Az erős üzenet nem véletlen, a politikust egyértelműen a Sneider Tamás-féle néppárti irányvonal támogatói közé sorolják párton belül. Megírtuk, hogy Bana a Soros György által finanszírozott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet választójogi konferenciáján képviselte pártját, erről egy bejegyzést tett közzé Facebookján. Emlékezetes, Volner levelében többek között azt is kifogásolta, hogy a Jobbik vezetői ma már ott tartanak, hogy a Soros-féle CEU rektorhelyettesével közösen szerveznek brüsszeli konferenciát, pedig korábban erősen ellenezték Soros György kártékony tevékenységét.