Tízmilliárdokat hozhat az államnak a gyógyszerkutatás

Szolnok, 2018. szeptember 25. Laboráns dolgozik a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárának új épületében, az avatása napján, 2018. szeptember 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Milliárdokhoz juthat a központi költségvetés a gyógyszerkutatásoknak köszönhetően. Magyarország a klinikai vizsgálatok európai élvonalába tartozik.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon elvégzett klinikai vizsgálatok további 20-30 százalékos növekedése a nemzetgazdaságnak évi 18-28 milliárd forint többletbevételt jelentene – hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

Hozzátették, hogy

ebből 7-11 milliárd forint a központi költségvetés adóbevételeit növelné.

Az egyesület üdvözli a kormány szándékát, hogy Magyarország a klinikai gyógyszerkutatás terén tovább erősítené élvonalbeli pozícióját – írja a Magyar Idők.

Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen tárgyalt az AIPM két tagvállalatának globális vezetőivel a klinikai vizsgálatok kiterjesztésének lehetőségéről. Az innovatív vagy más néven originális gyógyszerek egy adott betegség kezelésére a legújabb hatóanyaggal rendelkező, így a ma ismert leghatékonyabb terápiák.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Brüsszel beavatkozhat

A 2020-tól életbe lépő, klinikai vizsgálatokra vonatkozó európai uniós szabályozás azonban

veszélyezteti Magyarország e téren elért európai élvonalbeli pozícióját.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a gyógyszerfejlesztési vizsgálatokban való részvételért komoly és egyre fokozódó nemzetközi küzdelem folyik, így versenyképességünk fenntartása és javítása további intézkedéseket igényel.

Ezek mellett fontos lenne az orvosképzésbe és az ellátórendszerbe beépíteni a klinikai kutatáshoz szükséges szakmai kompetenciákat és rendszertámogató megoldásokat is.

Az ország jelentős szerepvállalása a klinikai kutatások terén azonban mégis a magyar betegeknek jelenti a legnagyobb értéket, akik számára ezek a fejlesztések a legmodernebb kezeléseket teszik elérhetővé.