Vágólapra másolva!
A kormány a tartósan beteg gyermeküket, illetve hozzátartozójukat otthonukban ápolók munkájának megbecsülése jeléül szerdai ülésén döntött a gyermekek otthongondozási díjának, a gyod bevezetéséről és a nem gyereküket otthon gondozó hozzátartozóknak járó ápolási díj általános emeléséről – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin közölte, hogy az intézkedés részleteit az Országgyűlés elé kerülő jogszabálytervezet tartalmazza majd.

Az egyik legfőbb változás, hogy a súlyos fogyatékosságából és tartós betegségéből fakadóan önellátásra képtelen gyereküket otthon ápoló szülőknek jövő év január 1-től új ellátási kategóriát vezet be a kormány:

a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege bruttó 100 ezer forint lesz.

Azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyereket is nevelnek, másfélszeres összegű, tehát bruttó 150 ezer forint gyod-ot kapnak. A gyermekek otthongondozási díját nyugdíj-járulékfizetési kötelezettség terheli – tette hozzá.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Fotó: Polyák Attila - Origo

Novák Katalin azt is elmondta, hogy

a gyerekek otthongondozási díjára jelenleg 17 ezer család jogosult.

A jogosultság független attól – emelte ki –, hogy az önellátásra képtelen gyerek hány éves, a jogosultság alapja ugyanis a szülő-gyermek viszony. Tehát

az a szülő is jogosult rá, aki önellátásra képtelen, akár harmincéves vagy idősebb gyerekét gondozza.

Erre az új ellátásra minden önellátásra képtelen gyerek után automatikusan jogosultak lesznek a szülők függetlenül attól, hogy az eddig ismert három kategória közül (ápolási díj, kiemelt ápolási díj, emelt összegű ápolási díj) melyikbe tartoztak. Az ellátás csak az egyik vér szerinti szülőnek, örökbe fogadó szülőnek és csak gyermek után állapítható meg, úgy, hogy az önellátásra képtelen gyerek vér szerinti vagy örökbe fogadó szülőjének halála esetén, illetve, ha a szülő akadályozott az ápolási tevékenységben,

a gyerekkel egy háztartásban élő közeli hozzátartozónak is megállapítható az önellátásra képtelen gyerek otthongondozási díja.

A gyerek otthongondozási díját az ápolási díjra irányadó 10 százalékos járulékfizetési kötelezettség terheli.

Novák Katalin közölte továbbá, hogy a másik fontos kormánydöntés, hogy a nem gyereküket otthon ápoló hozzátartozók esetében is jelentősen emelkedik az ápolási díj összege. Jövő év január 1-jétől 15 százalékkal, majd a következő években (2020, 2021, 2022) is további 5-5 százalékkal emelkedik.

Így 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget kapnak majd.