Egyre többen értik a magyar politikát

2018.10.12. 06:40

Kovács Zoltán kormányszóvivő az Amerikai Egyesült Államokban járt, ahol több kutatóintézetnél, alapítványnál, kongresszusi intézménynél és médiumnál járt. A kormányszóvivő az MTI-nek beszélt Magyarország megítéléséről, Hillary Clintonról és a civil szervezetek politikai szerepvállalásáról is.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Washingtonban az MTI-nek nyilatkozott csütörtökön. Itt a kormányszóvivő azt mondta, hogy egyre többen értik az Egyesült Államokban azt a munkát, amelyet a magyar kormányzat végez.

Ilyen például az üldözött keresztényekkel kapcsolatos fellépés, Magyarország gazdasági eredménye, és az illegális migráció kérdése is.

Kimondhatjuk, egyre többen elismerik azt is, hogy a magyar kormány az elmúlt nyolc évben rendkívül következetesen képviselte az álláspontját - fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A kormányszóvivő több kutatóintézetnél, alapítványnál, kongresszusi intézménynél és médiumnál folytatott eszmecseréket. Így például járt a többi között

  • a Hudson Intézetben,
  • megbeszéléseket folytatott a Judicial Watch nevű konzervatív szervezetnél,
  • az amerikai törvényhozóknak háttéranyagokat készítő kongresszusi hivatalban,
  • a Heritage Alapítványnál,
  • a Nemzetközi Republikánus Intézetben vagy
  • a Külkapcsolatok Tanácsában.
  • Emellett látogatását tett a Politico című lap és a Fox News szerkesztőségében is.

A kormányszóvivő elmondta, hogy évekkel ezelőtt megkezdett közös munkáról van szó, és a beszélgetések tónusa az elmúlt években markánsan megváltozott.

A Magyarország iránti növekvő megértés nagyon sokat segít nekünk, hogy a lényegről, az előttünk álló politikai, gazdasági és egyéb kihívásokról beszéljünk - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán kormányszóvivőForrás: MTI/Bruzák Noémi

Arra a kérdésre, vajon érte-e bírálat a magyar kormány politikáját, például az illegális migráció kezelését illetően, Kovács Zoltán leszögezte, hogya magyar álláspontot megértették, nem vitatják annak a jogosságát, hogy Magyarország a szuverenitás alapján állva és a kötelességét végrehajtva védi az európai határokat.

Hillary Clinton is Soros György oldalán áll

Kovács Zoltán kitért arra, hogy Hillary Clinton volt elnökjelölt a héten Oxfordban tartott előadást, ahol nemcsak Theresa May brit kormányfőt és a Brexitet kritizálta, hanem a Tory képviselőket és Magyarországot is. Véleménye szerint ez teljesen egyértelmű jele annak, hogy az amerikai időközi választások kampányának hatásai Európában is megjelennek.

A kormányszóvivő szerint nincs kétség afelől, hogy a nemzetközi baloldal, a magukat liberálisnak nevezők Magyarországgal egyfajta fekete bárány, vagy valamiféle pofozógép szerepét próbálják meg eljátszatni - állapította meg Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy ahogyan Hillary Clinton esetében teljesen nyilvánvaló, hogy az általa mondottaknak a mögötte álló intézményrendszer, beleértve a Soros György által finanszírozott szervezetek, adják a tartalmat, az is teljesen nyilvánvaló, hogy a demokraták lépése mögött is ugyanezeknek a szervezeteknek a lépései, összehangolt és szervezett akciója áll.

Kovács Zoltán leszögezte, hogy mostani megbeszélései egyik tapasztalata éppen az, hogy e vádaskodásokat az amerikai politikai életben a helyükön kezelik.

Tárgyalópartnerei - mint fogalmazott - pontosan tudják, miről van szó. Kifejtette, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság új bírájának, Brett Kavanaughnak a megválasztása kapcsán is nyilvánvalóvá vált, hogy a pártpolitikába hogyan avatkoznak be az NGO-k, vagy éppen Soros György, akinek befolyásolási kísérleteit maga Donald Trump elnök nevezte néven.

Soros GyörgyForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A kormányszóvivő elmondta, hogyeszmecseréi során csaknem mindenütt hangsúlyosan került szóba Soros szerepe a politikai folyamatok befolyásolásában.