A Jobbik napjai meg vannak számlálva

Vona Gábor
Ózd, 2018. március 24. A jobbik ózdi utcafórumának résztvevője köszönti Vona Gábor pártelnököt a városi piacon 2018. március 24-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
"Egy árulást nem lehet büntetlenül túlélni, a Jobbik elárulta saját magát és szavazóit is" - mondta Lánczi András, a Figyelő főszerkesztője az Echo TV Bayer show című műsorában vasárnap este. Volner János, a Jobbik felfüggesztett alelnöke a tévécsatorna Echo-mérleg nevű adásában kiemelte, hogy a jövő héten etikai vizsgálat indul ellene, és gyors kivégzésére számít.
Vágólapra másolva!

Lánczi Tamás a tévéadásban elmondta, hogy a Jobbik napjai meg vannak számlálva, mert egy árulást nem lehet büntetlenül túlélni. Hozzátette, hogy egy választási siker esetleg legitimálhatta volna ezt az árulást, de ez elmaradt. A Figyelő főszerkesztője szerint már nem maradt semmi, amit az elárulás elé lehetett volna rakni. "Identitásválságnak szoktuk ezt nevezni, de itt végül is árulásról volt szó" - emelte ki az EchoTV vendége.

– hangsúlyozta Lánczi, aki úgy látja, hogy a választási kudarcot követően vezetői válság alakult ki a párton belül, ami Vona Gábor háttérbevonulásával vette kezdetét. Kitért arra is, hogy az az ambíció, hogy újra megcsinálják a Jobbikot, az ezekkel az emberekkel nagyon nehéz lesz. Hozzátette,

az internet nem felejt, ahogyan a választók sem, pláne ilyen gyorsan. Pontosan tudják, hogy akik most kiléptek, ott voltak Vona mögött és az úgynevezett néppártosodási politikát csinálták.

"Ez maga az árulás" – magyarázta.

Volner: "A tüzet a vízzel összekeverni nem szerencsés"

Az Echo TV Echo-mérleg című műsorában úgy fogalmazott, hogy a Jobbik letért a nemzeti érdekek képviseletéről, és elmozdult a baloldal irányába. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a régi jobbikosokkal egy olyan párthoz csatlakozott, amely jobboldali, és nem megy át a balliberálisokhoz szövetséget kötni. A politikus elárulta, hogy 2016-ban Vona Gábor felkereste Schiffer Andrást, az LMP akkori társelnökét, hogy fogjanak össze.

- magyarázta Volner, hogy miért ellenezte a Jobbiknak a zöldpárttal való együttműködését. A politikus szerint most már tudjuk, hogy kiknek a nyomására tért le a Jobbik a nemzeti érdekek képviseletéről és mozdult el a baloldal irányába. Ezt követően ismét felsorolta, hogy kik azok a Soros Györgyhöz köthető személyek, akik részt vettek a 2016-os brüsszeli konferencián:

  • a Soros-féle CEU alapítója, Teplán István,
  • Monika Ladmanova, aki a prágai Soros-alapítványnál lát el funkciót, mellesleg egy migránsokat segítő egyesületnél is aktív jogi munkát végez,
  • Meszerics Tamás LMP-s EP-képviselő, aki a CEU program koordinátoraként, adjunktusaként dolgozik,
  • Frédéric Petit, aki egy francia, szélsőliberális pártnak a képviselője szintén ott van, ők egyébként nagyon lelkesen támogatják a migrációt.

"Hogy fordulhat ez elő egy nemzeti pártnál?" – tette fel a kérdést a kirúgott jobbikos képviselő. A kérdése költői volt, viszont a folyamat egyértelmű Volner szerint: aki a balliberális fordulat útjába áll, azt kinyírják a pártból. Hozzátette, hogy Szabó Gábor pártigazgatót a Jobbik szürke eminenciásának tartja, azt sugallva, hogy a párt irányvonalának látványos megváltozásában kulcsszerepe lehet.

Volner ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már jövő héten etikai vizsgálat indul ellene, és gyors kivégzésére számít.