Szijjártó Péter: A migráció nem emberi jog

Vágólapra másolva!
A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, sajtótájékoztatón azt mondta, sem a határsértéshez, sem a célországok önkényes kiválasztásához nem fűződnek emberi jogok, ezért amikor az Európai Unió migrációs kérdésben lépéseket tesz, minden esetben a nemzetközi jog talajáról kell kiindulnia, amely világossá teszi, hogy a migráció nem emberi jog.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter az uniós és a keleti partnerségi programhoz tartozó országok külügyminisztereinek találkozóján vett részt.

Szerinte Magyarország világossá tette, hogy nem vesz részt az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatában, és ehhez az állásponthoz várhatóan más országok is csatlakozhatnak az év végéig.

- mondta Szijjártó Péter.

„Szégyenteljes, ezért csalódottak vagyunk a tekintetben, ahogyan az Európai Unió képviselte, pontosabban nem képviselte Európa érdekeit az ENSZ migrációs csomagjának tárgyalásai során" - mondta.

Megalapozatlannak nevezte Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kijelentését, amely szerint az unió számára gazdasági okokból és a demográfiai helyzet kezelése szempontjából helyes válasz lenne a migráció.

- fogalmazott.

Azt is mondta, Magyarország az oktatási vagy a családpolitika kérdésével sikeres válaszokat tud adni, és fenntartja magának a jogot arra, hogy ezeket a döntéseket önmaga hozza meg.