Kemény választ küldött a Soros-Sargentini jelentésre a parlament

Vágólapra másolva!
129 igen szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés a Soros-Sargentini jelentés elleni határozatát. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 129 igen, 26 nem és 18 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlamentben elfogadott Soros-Sargentini jelentésre adott határozati javaslatot.

A nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadásnak nevezte a Sargentini-jelentést Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón, miután az Országgyűlés a jelentést visszautasító határozatot fogadott el.

A kormánypárti politikus elmondta:

a határozat az Országgyűlés 75 százalékának a támogatását élvezte, sőt "európai számítás szerint" - a tartózkodó szavazatok figyelembe vétele nélkül - ennél is többen, a Ház 83 százaléka támogatta.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (középen). Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A határozat visszautasítja azokat a hazug vádakat, rágalmakat, amelyeket Magyarországgal szemben megfogalmaztak a jelentésben - közölte Kocsis Máté, hozzátéve:

a keddi parlamenti szavazáson kiderült, kik azok, akik Magyarország, és kik azok, akik a brüsszeli elit érdekeit képviselik.

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is felidézte, hogy a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazáson figyelmen kívül hagyták a tartózkodó szavazatokat, amiért a kormány még a héten benyújtja az EU luxembourgi bíróságához a keresetét, amelyben annak megállapítását kéri: az EP a dokumentumot érvényesen nem fogadta el.