Fejlesztés előtt a szárazföldi haderő is

2018.10.17. 08:07

Komoly eredményeket könyvelhet el a tavaly év elején bejelentett Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program. Ennek keretében idáig elsősorban a katonák egyéni felszerelése és a légierő modernizálása élvezett prioritást, azonban a program előrehaladtával egyre inkább a szárazföldi haderő és a földi telepítésű légvédelem fejlesztése kerül előtérbe - számol be szerdai számában a Magyar Idők.

A jövőbeni tervekről is szó volt a Honvédelmi Minisztérium által szervezett háttérbeszélgetésen, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke beszámolójából kiderült, hogy a légierő mellett egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni a szárazföldi erők fejlesztése is.

A Zrínyi 2026 keretében fejlesztik a Gripenek fegyverzetét, jelenleg a rövid hatótávolságú infravörös irányítású rakéták üzemidőhöz kötött kalibrálása folyik, ezért a készenléti szolgálatot a radarvezérlésű, nagy hatótávolságú rakétákkal látja el a honvédség.

A légierőt illetően az úgynevezett „rámpás", taktikai szállítógépek beszerzésének előkészítése is megkezdődött. Idén szeptemberben újraindult a pilótaképzés Szolnokon, azonban a jelenlegi rendelkezésre álló gépek száma nem elégséges, ezért további négy cseh gyártmányú ZLIN alapkiképző repülőgép beszerzése van folyamatban, és a jövőbeli fejlesztések között szerepel a Gripenekre való továbblépést lehetővé tevő sugárhajtású kiképző repülőgép rendszeresítése is.

A könnyű kategória mellett közepes méretű új helikopterek beszerzését is tervezi a tárca, ezzel párhuzamosan az orosz fél által átadott négy felújított, részben korszerűsített Mi–24-es harci helikopter mellé novemberben újabb négy forgószárnyas érkezik.

A légvédelem fejlesztését szolgálja további kis-, illetve közepes hatótávolságú, a mostani KUB-rendszer képességeit meghaladó rakétakomplexumok, réskitöltő, mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése, valamint a katonai repülőterek felújítása és korszerűsítése is. Ennek kapcsán a kecskeméti repülőtér kettős, polgári és katonai felhasználását tervezik, elhatárolt civil terminál kialakításával. Az építkezés idejére, a készenléti szolgálat zavartalan ellátása érdekében, a vadászrepülők Pápára települhetnek át.

A kecskeméti légi bázis NATO-kapacitásbővítéséhez az Egyesült Államok 55,4 millió dolláros, azaz mintegy 14,5 milliárd forintos támogatást ajánlott fel tavaly decemberben. A beruházásról a két ország jelenleg is tárgyal, és ennek során a magyar álláspontot az határozza meg, hogy nem sérülhetnek az ország nemzetbiztonsági érdekei, nem csorbulhat a szuverenitás.

Egy T-72 tank bemutatója a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem nyílt napján. A beruházás része a T–72-es tankok felújítása isForrás: MTI/Bruzák Noémi

A Zrínyi 2026 program keretében jelentős fejlesztés előtt áll a szárazföldi haderő is, így a minisztérium tervlistáján szerepel új, úgynevezett páncélozott többcélú moduláris harcjárműképesség megteremtése. További részletekről itt olvashat a Magyar Idők szerdai számában megjelent cikkben.