A Jobbik elnöke büszke rá, hogy fiai a Betyársereg tagjai

2018.10.17. 11:36

Egy hevesi cigány család megfélemlítése miatt indítottak büntetőeljárást Sneider Tamás fiai ellen, ami tegnap a tanúk meghallgatásával folytatódott az Egri Járásbíróság tanácsa előtt. A Jobbik elnöke azt mondta, hogy büszke fiaira, hogy a Betyársereg tagjai – tudta meg a Pesti Srácok.

Azokat a tanúkat hallgatta meg tegnap a bíróság, akik májusban indokoltan maradtak távol a bíróságtól. Az Egri Járásbíróság szóvivője elmondta, hogy

csütörtökön további tanúk meghallgatásával folytatódik az eljárás.

Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség többrendbeli folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértéssel vádolja Sneider Tamás két fiát és még négy társukat.

Sneider Tamás büszke rá, hogy fiai a Betyársereg tagjaiFotó: Hajdu D. András - Origo

A vádirat szerint 2015-ben a vádlottak egy kivétellel a korábban a Jobbikhoz köthető Betyársereg tagjai voltak. Ebben az évben egy internetes oldalon jelent meg egy írás arról, hogy a Heves megyei Szűcsön az egyik család tagjai fát lopnak, és munkásaikat rabszolgaként tartják. A cikkben meg nem nevezett család szerepelt, akiket a helyiek a cigány kisebbséghez tartozó családdal azonosítottak.

Az elsőrendű vádlott 2015-ben kibérelt a család ingatlanához közel lévő házat és ott rendszeresen megjelent társaival.

A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruhákat viselő elkövetők 2015 februárjától júniusáig a településen voltak és az autójukból a család házát és a lakókat is a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, továbbá fenyegették, szidalmazták őket, majd

felszólították a családot, hogy költözzenek el a településről.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak cselekményei a sértettben és az élettársában olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt 2016 februárjában gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről.

Sneider Tamás reagálva a fiai ellen indított eljárásra azt mondta, hogy az ügy politikai indíttatású, továbbá azt is kijelentette, hogy büszke fiaira, amiért a Betyársereg tagjai.

Nem esik messze az alma a fájától

Mint ismeretes, Sneider Tamás a kilencvenes évek elején a Nemzeti Ifjak Egyesületének vezetője volt, ami valójában skinhead csoport volt.

Sneider TamásFotó: Bielik István - Origo

A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején az úgynevezett skinhead mozgalom volt a nemzeti radikalizmus külső megnyilvánulási formája. Ebben az egriek mind fizikai, mind szellemi tekintetben az élen jártak –nyilatkozta korábban Sneider. Az akkor még
Roy néven ismert politikus ellen 1992-ben vádat is emeltek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK