Magyarország szuverenitása sérthetetlen

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Magyarország szuverenitása sérthetetlen, ezért nem támogatják a Frontexszel kapcsolatos új javaslatokat.
Vágólapra másolva!

Bakondi György az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, szó sem lehet arról, hogy idegen államból érkezők átvegyék a „határmenedzsmentet”, vagyis a belépők kezelését.

Azt a nemzetállam dönti el, hogy ki lépheti át a határt, és nem a Frontex – hangsúlyozta. Hozzátette még, azért sem támogatják az európai határőrizeti szerv megerősítését, mert a 10 ezer fős létszám, és az ahhoz rendelt költségvetés válságos időszakban kevés, normál esetben viszont túl sok.
Álláspontja szerint az lenne a legfontosabb, hogy a schengeni határokra vonatkozó szabályokat minden állam tartsa be, mert így megelőzhető a belső határokon az ellenőrzés visszaállítása.

Magyarország a schengeni megállapodás híve, mert az övezet fontos társadalmi és gazdasági vívmány – jegyezte meg.

A migrációs helyzettel összefüggésben Bakondi György azt mondta, egyre sikeresebben lépnek fel a migránsokkal szemben a horvát határon, de Szerbián keresztül mind többen kísérleteznek a határok átlépésével, és Románia felé is az eddiginél élénkebb forgalom tapasztalható.