Hernádi Judit úgy védi a hajléktalanokat, hogy közben alpári módon szidja őket

Hernádi Judit interjú
Hernádi Judit
Vágólapra másolva!
A Heti Hetes egykori sztárja, aki az elmúlt néhány hónapban a komikus epizódszerepek kalodájából az ellenzéki politizálás segítségével próbál kimászni, a kormány - valójában a hajléktalanokat a fagyhaláltól megvédő - törvényét bírálja, de közben a legvisszataszítóbb sztereotípiákat mondja a hajléktalanokról. Szerinte minden hajléktalan részeg.
Vágólapra másolva!

Hernádi Judit úgy érezte tehát, hogy meg kell szólalnia a hajléktalan-kérdésben. Néhány tucat emberrel tüntetett is, majd az egyik ellenzéki tévé stúdiójában elmélkedett a problémáról. Hernádi Judit nyilvánvalóan nem érti, hogy a hajléktalan-törvény megakadályozza, hogy emberek megfagyjanak az utcán. A hajléktalanszállón, ahol ehetnek, mosakodnak és meleg is van, értelemszerűen nem lehet ugyanis megfagyni. Úgy tűnik, az ultraliberális Hernádi Judit szerint a hajléktalanokat hagyni kellene az utcán meghalni.

Az ATV-ben viszont Hernádi Judit lelepleződött. A következőket mondta: a hajléktalanszálló azért nem megoldás, mert oda a hajléktalanok nem tudnak bemenni, mert részegen nem engedik be őket. Azaz: szerinte a hajléktalanok részegek, ez a fő jellemzőjük. Egy balliberális filantróptól legalábbis meglepő mondatok.

Később arról is beszél Hernádi Judit, hogy ezzel a törvénnyel "embereket biztos halálba küldenek". Mi van? Hogy nem hagynak embereket az utcán megfagyni? Később azt is mondja, hogy ki akarják venni végső soron a hajléktalan emberek szájából az ennivalót. Logikus.

Hernádi Judit - meglehetősen furcsa állapotban, mutatjuk is a videót, mindenki eldöntheti, milyen állapotban volt a komika - tavasszal a választás utáni infantilis tüntetésen, amikor emberek azért mentek tüntetni, mert nem tetszett nekik, hogy az ország kétharmada ismét Fidesz-kormányt akart, egy videóüzenetet küldött.

Majd a balliberális színikritikusok (vezetőjük a választás másnapján már jajveszékelt a számára rossz eredmény miatt saját honlapján, másik vezetőjük meg a választókat szidta a Facebook-on) megjutalmazták: egy Alföldi Róbert-rendezésben játszott szerepéért kritikusi díjat adtak neki. (Az előadás egy Fassbinder-film kifordítása, természetesen a migránsválságra átalakítva.) Ezután Hernádi Judit Soros lapjában, a Magyar Narancsban köszönte meg a díjat. Arról beszélt, hogy háború van (Magyarországon), és hogy ő a Kádár-rendszerben (a tényleges diktatúrában) ellenálló volt. Nyilván a Telepódium kabaréestjein állt ellen a kommunizmusnak. Bár egyik - legkeményebb, halált megvetően bátor, életét is kockáztató - ellenállását részletezi is. A nyolcvanas években Hernádi Judit kedvetlenül próbált a Vígszínházban, mert Szinetár Miklós (legalábbis Hernádi Judit műértő elemzése szerint) úgy rendezte meg a Don Carlost, hogy a nézők akképp értelmezzék Schiller tragédiáját: a zsarnok II. Fülöpnek, kvázi Kádár Jánosnak van igaza.